• League Division 1 1989Liverpool v ArsenalMichael Thomas' winning goal captures the league for ArsenalPhoto: Professional Sport

    FOTO: Scanpix

Her er seriefinalene som setter årets gigantoppgjør i skyggen

Kampinfo

Laster...

Derby fikk gullet på ferietur til Mallorca og Liverpools gull glapp på overtid.

Den røde og blå delen av Manchester barker sammen på mandag, til et oppgjør som etter all sannsynlighet vil avgjøre gullkampen i årets Premier League.United leder serien, og med borteseier på Etihad mandag vil laget lede med seks poeng når to kamper gjenstår.Spe på med det noe kjølige forholdet United-fansen har til City-spissen Carlos Tevez og den naturlige nerven som ligger i oppgjøret mellom de to lagene, så har du det United-manager sir Alex Ferguson sier med følgende ord:- Det er det største derbyet i min tid.Men om du biter negler, og ikke klarer å samle tankene før mandagens gigantoppgjør, kan du muligens finne trøst i at det finnes supportere som har vært i lignende situasjoner før, om ikke litt verre.

Gullet glapp på overtid

Sesongen 1988/89 var preget av mye dramatikk, spesielt for Liverpool. Hillsborough-ulykken, hvor 96 Liverpool-supportere mistet livet, ble etterfulgt av en emosjonell finaleseier i FA Cupen, mot erkerival Everton.Noen uker senere var det klart for den siste kampen i serien, og Liverpool hadde tre poeng mer enn Arsenal, som lå på andreplass. De to lagene møttes på Anfield, og hjemmelaget var klare favoritter til å ta bringe hjem ligagullet.Arsenal på sin side trengte en seier med to mål. London-laget klarte ikke å score før pause, men da Alan Smith headet inn 0-1 få minutter etter hvilen, begynte det for alvor å bli spennende på ærverdige Anfield. Ingen av lagene så ut til å komme noe nærmere, og da klokken passerte 90 minutter begynte nok stemningen å stige voldsomt blant hjemmetilhengerne.Men så smalt det. På overtid senket Michael Thomas hjemmelaget, og sørget for en sensasjonell avslutning på sesongen. Ifølge fifa.com var avslutningen såpass spektakulær, at Liverpool-fansen hyllet Arsenal-laget etter kampen.

Se målet som fikk Arsenal-fansen til å juble her.

To år senere gikk matchvinner Thomas fra Arsenal til Liverpool, og ble en helt blant fansen, tiltross for at han hadde kostet klubben gullet i 1989.

Vant gullet på MallorcaBrian Clough har hatt en spektakulær karriere som manager i engelsk fotball, og er nok best kjent for tiden i Nottingham Forest. En ung Clough tok over Derby County i 1967, og skulle i tiden fremover lede klubben opp fra gjørmen og frem til seriegull i 1972.Men det gullet var ikke sikret da Derby var ferdig med sin siste kamp. Klubben kjempet mot Liverpool og Leeds United om gullet, og da Cloughs menn beseiret Liverpool i sin siste kamp, hadde de to lagene én kamp til gode. Leeds ville klare seg med ett poeng, mens Liverpool var avhengig av seier.Brian Clough sendte like godt hele laget til ferieøyen Mallorca, i påvente av resultatene. Der nøt spillerne sol og varme, mens Leeds gikk på et forsmedelig tap mot Wolverhampton og Liverpool bare maktet ett poeng mot Arsenal. Dermed kunne spillerne, og treneren, juble for seriegull i et annet land.Treveis dramatikkManchester United-tilhengerne har vært velsignet med en rekke triumfer, men de har også gått på noen kjedelige tap på vei mot suksess.Etter å ha tatt de to første ligatitlene i nyopprettede Premier League, møtte klubben omsider motstand i klubber som Blackburn og Arsenal. I 1994/95-sesongen var det Blackburn som var det store hinderet, og klubben ledet ligaen med to poeng på finaledagen. Manchester United hadde bedre målforskjell, så en seier ville være nok, om Blackburn ikke maktet å ta seieren.I møte med Liverpool sendte Alan Shearer Blackkburn i ledelsen, men Liverpools John Barnes utlignet i andre omgang. Resultatet var det samme mellom United og West Ham, noe som betydde at de røde djevlene var ett mål unna ligagullet.Jamie Redknapp senket Blackburn-laget i sluttminuttene, men frustrerte United-spillere maktet ikke å finne veien til nettmaskene, og Blackburn var mestere.Les også:

Hvem som vinner på mandag er ikke godt å si, men at kampen vil finne sin vei til historiebøkene er det liten tvil om.Kampen følger du selvfølgelig i vårt Live-senter, eller på tv-skjermen.Vil Carlos Tévez senke gamle lagkamerater, og sende City nærmere ligagullet? Vil Giggs sikre nok et gull for historiske United? Ta debatten i kommentarfeltet under!

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...