• Manchester City's Carlos Tevez, centre, smiles during a training session at Carrington, Manchester, England, Wednesday, March 14, 2012. Manchester City face Sporting Lisbon in their Europa League match tomorrow. (AP Photo/Dave Thompson/PA) UNITED KINGDOM OUT: NO SALES: NO ARCHIVE

    FOTO: Dave Thompson

650 millioner ser Manchester-derbyet

Kampinfo

Laster...

MANCHESTER (Aftenposten): Fotballbyen dirrer foran gullkampen.

Over 650 millioner mennesker i over hele verden kommer til å se kveldens avgjørende Manchester-derby på TV, ifølge Manchester Evening News.

I byen gjør ikke innbyggerne annet enn å grue seg.

Roberto Mancini og Alex Ferguson har det relativt skjermet bak hver sine lukkede treningsanlegg før kveldens byderby.

Kveldens Manchester-kamp er større og mer betydningsfullt enn noen gang. Antallet TV-seere setter trolig ny Premier League-rekord. Derfor har kampen blitt omdøpt til «Man Clásico». Før kampstart blåser det bokstavelig talt opp til storm i Nordvest-England.

- Det beste for denne byen ville vært om det endte uavgjort, sier Matt Lawton mens sørøstvinden river i ham.

Journalisten har fulgt Manchester-fotballen, og spesielt Manchester United, i 17 år for Daily Mail og beskriver stemningen i byen ganske treffende.

- Folk er livredde for å gå på jobb tirsdag. Jeg har venner som er både United- og City-fans og alle gruer seg. En av dem er United-supporter og sjef i et større firma, der det er mange City-ansatte. Han frykter han får en forferdelig arbeidsdag tirsdag hvis de blå vinner, forteller han.

For United-fansen handler det om frykten for at hvis City vinner denne tittelen, kan de komme til å dominere en stund.

- Folk er nervøse. Jeg har aldri opplevd en slik spenning og nerve her før, sier Ian Stirling, nestleder i United supporterorganisasjon MUST.

El Clásico-nivå

I takt med Manchester Citys suksesskurve har spenningen i Manchester-derbyene gradvis bygget seg opp mot gammel storhet de siste årene.

- Kampen sender meg tilbake til 1968 da begge kjempet om tittelen. Citys seier var livsviktig for dem med tanke på vinne ligaen, sa tidligere journalist i Manchester Evening News, David Meek tidligere i uken.

1968 var også sist City vant serien. 44 års venting i skyggen av United står på spill for de lyseblå i kveld. Kampen inneholder absolutt alt en storkamp skal ha. Det er verdensstjerner, penger, hat og drittslenging - og ikke minst et toppoppgjør som kan være helt avgjørende for hvem som blir seriemester.

I tillegg har kampen det lille ekstra krydderet i form av Carlos Tévez. Argentineren som forlot United til fordel for de lyseblå og som har vært i storform etter at han ble tatt tilbake i varmen hos Mancini. Derfor er det mange som mener at Manchester-oppgjørene nå er i ferd med å nærme seg El Clásico-status - derav tilnavnet «Man Clasico».

- De kan absolutt sammenlignes. I Spania dreier det seg i større grad om mer enn bare fotball - det er historien om katalanere mot spanjoler - men det er i ferd med å bli intenst her og nå, sier journalist Matt Lawton.

For i Spania går ikke supporterne rundt hverandre i samme by. Det gjør de her. Pubene i byen er derfor blitt bedt om å øke vaktholdet og bruke plastglass under kampen, og politiet har varslet at de vil slå hardt ned på antydninger til bråk.

(Artikkelen fortsetter)

Alex Ferguson omtaler kampen som «derbykampen over alle derbykamper».

Enorm interesse

I byens sentrum og hovedgate har folk gått tilsynelatende upåvirket rundt i dagene før avspark. Det er lite drakter og supportereffekter å se, men så fort man prater med folk, har de en mening om kampen.

- Det blir uavgjort. United lar ikke dette glippe, mener noen.

- City vinner. De må det. Dette er det verste United-laget jeg har sett på lenge, så hvis vi ikke vinner mandag fortjener vi ikke tittelen, sier Noel Bayley.

Interessen rundt kampen var helt tydelig på Citys pressekonferanse lørdag formiddag. Nærmere 50 journalister hadde presset seg inn i klubbens knøttlille mediehus ved treningsfeltet på Carrington.

Garvede britiske fotballjournalister, som har vært med på mange store kamper opp gjennom årene, sto smått sjokkerte og talte antall personer inne i det drøye 25 kvadratmeter store lokalet. Det var britiske, spanske, svenske, norske og italienske reportere i alle former og fasonger. Noen i dress. TV og aviser. Og radio. For ordens skyld: Manchester Uniteds pressekonferanse var fullbooket allerede for over en uke siden, og umulig for Aftenposten å komme inn på.

- Alt oppstyret endrer ikke noe for oss. Det viktige er at vi har forbedret oss i de siste kampene. Dette er en fotballkamp. Ikke en krig. Jeg bare gleder meg og det håper jeg spillerne og supporterne gjør også, svarte Robert Mancini da han fikk spørsmål om alt oppstyret.

United-sjef Ferguson legger imidlertid ikke lokk på det.

- Dette er derbykampen over alle derbykamper, sier han.

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...