Kjell Madland, styreleder og initiativtaker til Norway Chess.
Jonas Haarr Friestad

- For første gang skal Magnus Carlsen spille mot verdenseliten på hjemmebane. Dette blir en perfekt oppladning før han og Anand skal kjempe om verdensmestertittelen, sier Kjell Madland, styreleder i Norway Chess.

Stormester Magnus Carlsen vant VM-kvalifiseringen i London i helgen til tross for at han slet i de tre siste partiene. Allerede om fem uker skal han igjen møte fire av motstanderne i Rogaland.

Carlsen tapte - men går trolig til VM-finalen 

Unikt felt

Norway Chess går av stabelen 7. til 18. mai, og her har arrangørene klart å samle åtte av de ti best rangerte sjakkspillerne i verden. Magnus Carlsen, rangert som nummer en i verden, er medlem av Stavanger Sjakklubb og vil da møte Vladimir Kramnik fra Russland (2), Levon Aronian fra Armenia (3), Teimour Radjabov fra Aserbajdsjan (4), Sergey Karjakin fra Russland (4), Viswanathan Anand fra India (6), Veselin Topalov fra Bulgaria (7), og Hikaru Nakamura fra USA (8).

I tillegg deltar Wang Hao fra Kina (16) og nordmannen Jon Ludvig Hammer (107).

- Dette feltet er bedre enn de som deltok i VM-kvalifiseringen i London i helgen. Det er rett og slett et scoop at vi har klart å samle disse deltakerne. Etter det jeg forstår har det aldri skjedd at åtte av de ti best rangerte sjakkspillerne har deltatt i samme turnering, sier Madland.

Spredd turneringen

Madland kan fortelle at de jobber hardt for å få alle biter på plass før turneringen.

- De aller fleste turneringer gjennomfører hele turneringen i ett lokale. Vi har valgt på bruke flere lokaliteter for å vise mest mulig til flest mulig. Vi vil vise frem regionen vår; ulike steder,  industrielt og historisk, forteller han.

Basen for turneringen er Quality Redsidence Hotel i Sandnes, hvor det skal spilles seks runder. Foruten dette skal det spilles en lynturnering (Blitz) på Universitetet i Stavanger for å avgjøre spilleoppsettet,  en runde skal spilles i hallene hos Aarbakke-konsernet på Bryne,  en runde på Flor og Fjære på Sør-Hidle før superturningen med sjakkverdensstjernene avsluttes med finalerunde og avslutningsseremoni i nye Stavanger konserthus.

- Jeg håper regionen her skjønner hvor stort dette arrangementet er. Bare se på den store medieinteressen som var i London i helgen. Jeg er sikker på Norway Chess vil få mye oppmersomhet og jeg håper vi klarer å få viste oss frem fra en god side. Dette blir kjempeartig, sier en entusiastisk Madland.

Skoleturnering

Under turneringen vil det bli en dags pause. Da arrangerer Norway Chess skoleturnering i Kongeparken på Ålgård.

- Her har ikke påmeldingsfristen gått ut ennå. Vi håper mange vil delta. Ettersom det er spillefri prøver vi å få en del av verdensstjernene til å ta turen innom. For en tid tilbake gikk vi ut og tilbød skolene sjakkundervisning. Noe som gav en enorm interesse. Det endte med at 780 5. klassinger i Stavanger, Sandnes, Gjesdal og Time har fått undervisning, avslutter Kjell Madland.

LES OGSÅ:

Pøser på med verdensstjerner til Norway Chess 

Ga bort penger i øst og vest 

Har sjakk-Carlsen og Hanne Sørvaag funnet tonen?