• New world champion Oskar Svendsen of Norway strains as he crosses the finish line to win the junior men's time trial event of the Road World Championship Cycling over 26.6 kilometers (16.6 miles) near Valkenburg, southern Netherlands, Monday Sept. 17, 2012. (AP Photo/Peter Dejong)

    FOTO: Peter Dejong, NTB scanpix

Knuste Dæhlies 02-opptak for tre uker siden - vant VM i dag

- Dette er surrealistisk, sier Oskar Svendsen (18).

Oskar Svendsen (18) ble tidenes første norske juniorverdensmester i landeveissykling da han tok gull i temporittet i Nederland mandag.

- Dagen har vært helt utrolig, det begynner å gå opp for meg hva som har skjedd. Jeg hadde drømt om et slikt resultat, men dette er helt surrealistisk, jeg hadde håpet på topp ti, men beina svarte bra, sier en noe hes verdensmester til Aftenbladet.

18-årige Svendsen ble nemlig syk i forrige uke, og har ikke fått trent opp mot mandagens løp.

- Jeg var litt nervøs og har hostet og var litt tett i halsen før løpet, men jeg klager ikke, sier han.

Lillehammer-syklisten var raskest i det 26,6 kilometer lange rittet. Ifølge procycling.no sikret Svendsen gullet sju sekunder foran Matej Morohic fra Slovenia, mens Maximillian Schachmann fikk bronse. Tyskeren var tolv sekunder bak den norske gullvinneren.

Schachmann hadde 20 sekunders ledelse til Svendsen ved annen mellomtid, men en råsterk avslutning sørget for at det ble norsk gulljubel.

- Hvordan har opplegget fram mot løpet vært?

- Vi har hatt et veldig bra opplegg med landslaget og har hatt fokus på tempo, sier han.

Drev med alpint

Selve løpet beskriver han slik:- Det startet inne i en by med «falske» flater. Jeg åpnet kontrollert og sparte krefter til bakkene. Jeg fikk vite på mellomtiden at jeg var nest best, men lot meg ikke stresse. Da det var 10 kilometer igjen, var jeg 20 sekunder bak han som ble nummer to i mål.Talentet skal også sykle fellesstarten søndag og beskriver seg selv som syklist på følgende måte:- Jeg er god på tempo og i bakker; en sammenlagtrytter. Det er ritt med lange tempoer og bakker jeg kan hevde meg, sier han.Syklisten, som også har drevet med alpint, sier han har trent bra siden han var ung.

- I 15-16-årsalderen startet jeg med sykling for fullt og har holdt på i tre sesonger, forklarer Svendsen, som skryter av miljøet i Lillehammer Cykle Klubb.- Det er en god utviklingsvei.

Knuste Dæhlies rekord

Det han er mindre opptatt av, er O2-opptaket sitt. Det er så godt at han for tre uker siden knuste Bjørn Dæhlies gamle rekord for O2-opptak.

Skilegenden målte i sin tid 96 ml/kg/min. Det har lenge blitt sett på som uoffisiell verdensrekord. Det var inntil Svendsen testet seg, og målerne viste 97,5 ml/kg/min, skriver dn.no .

- Jeg har prøvd å ta avstand fra de testmålingene. Det er resultater som det jeg oppnådde i dag jeg har hatt lyst til å synliggjøre.

I Hushovd og Arvesens fotspor

Både Thor Hushovd (tempo) og Kurt Asle Arvesen (fellesstart) er blitt verdensmestere i U23-klassen, mens førstnevnte for to år siden også tok VM-gull i proffenes fellesstart. Monica Valen ble verdensmester på kvinnenes fellesstart i 1994. Men Svendsens seier var den første norske juniortriumfen i VM.

Mandagens ritt ble arrangert på samme sted som Hushovd tok U23-gull i 1998.Drev med alpint

- Dette er helt utrolig, Edvald (Boasson Hagen) og Thor (Hushovd) har ikke klart det, sier Lisbeth Huse til Aftenbladet. Hun er leder i verdensmesterens klubb, Lillehammer Cykle Klubb.

- Han har vært god helt siden han begynte med sykkel og drev med alpint tidligere, sier Huse.

Målet til verdensmesteren var å bli blant de fem-ti beste.

- Men alle har jo et ønske å vinne, sier Huse.

Tatt grep

- Norges Cykleforbund har de siste fem årene tatt en del alvorlige grep for å oppgradere satsingen på neste generasjon syklister. Vi er like opptatt av å utvikle Thor og Edvald sine etterfølgere som å ivareta dem. Det kan du trygt si at dette er et resultat av, sier sportssjef Steffen Kjærgaard i sykkelforbundet til Dagbladet .

Svendsen skal sykle for Joker Merida fra neste sesong.

Siste sportsnyheter

se mer

Resultater

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...