• Dersom utslipp fra norsk sokkel skal gå ned må vi tåle flere strømmaster på land, mener olje og energiminister Ola Borten Moe

    FOTO: Heidi Hjorteland

40 milliarder til mer master

Olje og energiminister Ola Borten Moe vil elektrifisere norsk sokkel. For å få det til må flere strømmaster på plass

- Vi må bygge ut nettet. Det nytter lite å bygge ut mer fornybar strøm dersom den ikke kan fraktes til markedet. Det vil derfor satses stort på nettutbygging fremover, sier olje og energiminister Ola Borten Moe.

Olje og energiminister Ola Borten Moe
Borten Moe er i ferd med å ferdigstille en melding til regjeringen om framtidig bygging av strømnettet. I meldingen vil Borten Moe legge opp til å bruke 40 milliarder i løpet av de neste årene på utbygging av kraftnettet.

- Vi snakker da om master, slår olje og energiministeren fast.

- Dette vil synes ja og jeg forventer en debatt om dette, men kabel koster mye mer, gjør strømmen dyrere og svekker dermed norsk konkurransekraft, sier Borten Moe.

Vil ha oljefelt på strøm

Ola Borten Moe har vært tydelig siden Statoil og Lundin fant Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Olje Og Energiministeren vil at de nye plattformene skal drives med strøm fra land.

  Moe vil elektrifisere nye oljefelt

Å elektrifisere oljefelt vil redusere utslipp fordi en erstatter gassturbinene på plattformene med fornybar kraft fra land. Elektrifisering er derfor også en fanesak for store deler av miljøbevegelsen. Men for å kunne elektrifisere oljefelt, må det være nok kraft tilgjengelig på land og kraften må kunne overføres fra andre steder av landet.

 

- Det er også nødt til å være reserve på land slik at man ikke ødelegger for framtidig næringsutvikling i Rogaland, for eksempel til et nytt aluminiumsverk på Karmøy, uttalte Borten Moe i helgen.

Følg energiredaksjonen på Twitter.com/AenergiNO

 

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå