• 17. mai 2011 demonstrerte Greenpeace-aktivister i Canada mot Statoils oljesandvirksomhet i landet. To av demonstrantene var utkledd som Statoilsjef Helge Lund (t.v.) og provinsen Albertas statsminister Ed Stelmach.

    FOTO: (Foto: Todd Korol / REUTERS / SCANPIX)

Greenpeace mener Statoil må stoppes

Tiden renner ut for muligheten til å nå målet om å begrense klimaendringene to grader, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA)s årlige rapport om verdens energiutsikter (Word Energy Outlook 2012).

Nå må staten stoppe Statoils iver etter å produsere statig mer olje og gass, mener Greenpeace, etter å ha lest rapporten som kom mandag formiddag.

Etterlyser konsekvenser

- Hvis ikke Norge bryr seg om å nå togradersmålet, så må vi være ærlige på det. Hvis ikke er det naturlig at staten som eier forklarer Statoil at en forventer at selskapet tilpasser seg den klimapolitiske verden og la 2/3-deler av påviste olje- og gassressurser forbli under bakken, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til Aftenbladet.

Den internasjonale miljøorganisasjonen mener påminnelsen om at vinduet er i ferd med å lukkes for klimamålet, er det viktigste med hele 2012-rapporten.

- Det er fortatt mulig å begrense klimaendringene til to grader, men vinduet lukker seg raskt. Konsekvensen av dette er at 2/3-deler av alle påviste fossile energiressurser må forbli under bakken. Denne innsikten må få konsekvenser for Statoil og Norges energipolitikk. Vi kan ikke være tilhengere av klimamålene og samtidig lete videre etter olje og gass, sier Gulowsen.

Les også

Total-sjef gjentar Arktis-advarsel

Det franske oljeselskapet advarer også andre om å bore etter olje og gass i Arktis.

 

- Oljen i Arktis må ligge

Sett i lys av dette, mener Greenpeace olje og gassproduksjon i Arktis og oljesandutvinningen i blant annet Canada, er noe av det første som må stoppes.

- De mest skitne og dyreste ressurser å utvinne, bør bli liggende først. Det er sunn fornuft både økonomisk og i forhold til klimautfordringene, mener Gulowsen.

Hvis målet om maksimalt to graders global oppvarming skal nås, må forbruket av fossil energi drastisk ned. I stedet må det satses massivt på fornybar energi, energieffektivisering og fangst og lagring av CO2. Det konstaterer Bellona etter å ha lest rapporten fra Det internasjonale energibyrået IEA.

Les også

Statoil inn i ny oljesand-allianse

Statoil har sammen med 11 andre oljesandprodusenter skrevet under på en samarbeidsavtale der målet er å løse de miljømessige utfordringene i Canada. WWF mener at avtalen er symbolsk, siden oljesandutvinning aldri kan gjøres akseptabel.

 

- Verden gjør ikke nok

Bellonas Janne Stene mener rapporten viser at verdens land ikke er i nærheten av å gjøre nok for å redde klimaet.

- Dersom verden skal nå togradersmålet, sier rapporten at det ikke er plass til en stor økning i gassproduksjonen, oljeforbruket vil måtte gå ned og forbli lave i løpet av få år, og forbruket av kull må drastisk ned, sier hun.

Bellona-eksperten ser også positive punkter i rapporten.

- Den viser også at det finnes utveier og løsninger. Vi kan kjøpe oss tid gjennom en massiv satsing på smartere og mer effektiv energibruk. Hvis energieffektiviseringstiltakene foreslått av IEA blir gjennomført, vil dette føre til at økningen i energibehov bare blir halvparten så stor. Det tilsvarer hele oljeproduksjonen i Norge og Russland til sammen.

 

Les også

Siste fra Aenergi

Relaterte bilder

Leder i Greenpeace Norge er Truls Gulowsen FOTO: Greenpeace

Meninger

På forsiden nå