• Hywind produserte mest effektivt av vindmøllene i fjor

    FOTO: Fredrik Refvem

Hywind er best i klassen

Hywinds flytende testturbin utenfor Karmøy mer enn innfridde forventningene i 2011, melder NVE.

Vassdrags- og energidirektoratet har fått hjelp av Kjeller Vindteknikk AS til å beregne virkelig vindstyrke i 2011. Enkelt forklart blåse det 13 prosent mer enn normalt, mens gjennomsnittlig produksjonen bare økte med tre prosent over oppgitt middelproduksjon.

Noe av forklaringen er at vindturbinene ikke utnyttet vind i storms styrke. Blåser det for kraftig må de faktisk stanses for ikke å bli slitt i stykker.

Hywind mest effektiv

NVE mener likevel at særlig de nyeste av landets 18 vindparker innfridde forventningene av vinden. Her topper Hywind Karmøy med en effektiv brukstid med tilnærmet full produksjon på 4389 av årets 8760 timer. Det betyr ikke at den flytende turbinen på 2,3 MW sto helt stille i for eksempel laber bris; men at produksjonen da var desto lavere.

For landfaste vindturbiner var gjennomsnittlig full produksjon i 2739 timer. Norges eldste vindpark, Fjeldskår i Lindesnes som ble satt i drift i 1999, slet med mye avbrudd og produserte bare halvparten av normalen vinden tatt i betraktning.

Høg-Jæren Energipark, landets neste største, kom i drift sommeren 2011 og produserte mer enn forventet utover høsten.

Produserer 1 prosent av strømmen

Samlet ble det produsert litt over 1,3 TWh vindkraft i Norge i 2011. Det tilsvarer en prosent av rikets strømproduksjon og langt under regjeringens mål på 3 TWh innen 2010.

NVE har gitt betinget konsesjon for vel 10 TWh vindkraft, derav 2,4 TWh i Rogaland. Utbyggingen bremses av treg klagebehandling i Olje- og energidepartementet som igjen innhenter råd fra Miljøverndepartementet. Også der i gården er det mest flau vind, skal vi tro utålmodige utbyggere og ordførere.

Klagebehandlingen av det som kan bli Norges største vindkraftutbygging i Bjerkreim har så langt tatt to år. Siste tilbakemelding er at man "tar sikte på en avgjørelse" første halvår 2012.

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå