• Letedirektør Gro G. Haatvedt med en oljeprøve fra storfunnet Johan Sverdrup på Utsirahøyden i 2011.

    FOTO: Pål Christensen

Johan Sverdrup 5. største felt på norsk sokkel

Elefantfunnet i Nordsjøen vil om 10 år stå for 25 prosent av den norske oljeproduksjonen, ifølge direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland.

Rett før jul ble det klart at Statoil hadde justerert ned oppsiden på Johan Sverdrup fra 3,3 milliarder fat olje til 2,9 milliarder fat.

Fra før av var det ventet at feltet inneholdt mellom 1,7 og 3,3 milliarder fat olje. Etter en ekstensiv letekampanje i området som strekker seg over rundt 200 km2, meldte oljeselskapene om at feltet inneholder mellom 1,8 og 2,9 milliarder fat olje.

Likevel mener Oljedirektoratet at dette er et av de største feltene på norsk sokkel noensinne.

Les også

Rekordaktivitet på norsk sokkel i 2013

Rekordmange felt i er drift på norsk sokkel. Det har aldri blitt boret så mange undersøkelsesbrønner, og antallet letebrønner var det nest høyeste noensinne, ifølge tall fra Oljedirektoratet.

- Johan sverdrup er det femte største oljefeltet på norsk sokkel. Det er det største oljefunnet siden 1979, sier direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland under framleggelsen av Sokkelåret 2013.

- Om ti år vil feltet stå for 25 prosent av norsk oljeproduksjon.

Ifølge tall fra Oljedirektoratet er de totale ressursene som ligger på Utsirahøyden sør på 2296 millioner fat olje og gass. Dette utgjør de planlagte feltutbyggingene Johan Sverdrup, Edvard Grieg og Ivar Aasen.

Statoil, Lundin Maersk Oil, Petoro og Det norske meldte også før jul om at konseptvalget på Johan Sverdrup blir utsatt til etter nyttår.

Produksjonsstart er estimert til slutten av 2019. Dette er ett år senere enn det selskapet tidligere har satt som produksjonsstart.

Dagens næringsliv meldte at utsettelsen blant annet skyldes uenighet om elektrifisering av plattformene i området.

Les også

Gammelt eventyr – ny suksess: Ekofiskfeltet.

Norsk oljeproduksjon øker igjen

For første gang siden 2000 er oljeproduksjonen på vei opp igjen. Nykommere som Det norske og Lundin har mye av æren, mener oljeprofessor.

 

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå