• Kritikere kaller toppmøtet i Rio en katastrofe.

    FOTO: Anders Minge

Kritisert sluttdokument vedtatt i Rio

FN-konferansen om miljø og utvikling i Rio de Janeiro vedtok sent fredag et sluttdokument som ifølge kritikerne er fritt for konkrete tiltak.

Dokumentet, som har fått navnet The Future We Want, er i hovedsak en generell tekst med oppfordringer til hva som bør gjøres for å redde miljøet og klimaet.

Sluttdokumentet fra den såkalte Rio+20-konferansen bekrefter også at landene står fast på de løftene de ga i Rio i 1992 og under senere miljøtoppmøter.

Grønn økonomi

Teksten i sluttdokumentet betoner viktigheten av bærekraftig utvikling og oppfordrer alle land til å arbeide for en «grønn økonomi», det vil si en økonomi som løfter flere mennesker opp av fattigdom uten å ødelegge miljøet.

En nyhet er det at såkalte bærekraftsmål skal utarbeides for alle land fram mot 2015 og erstatte tusenårsmålene fra 2000.

- Katastrofe

Kritikere kaller toppmøtet i Rio en katastrofe, noe statsminister Jens Stoltenberg ikke vil være med på.

- Det er bedre at verdens ledere møtes enn at de holder seg hjemme, mener han.

Daniel Mittler fra miljøorganisasjonen Greenpeace feller derimot en knusende dom over konferansen.

- De rike landene har gitt ordet hykleri ny mening. De kom hit uten penger eller forpliktelser og forlangte handling, sier han, og kaller møtet en katastrofe.

Vekst

En viktig grunn til at forhandlingene fram mot, og under Rio-konferansen var vanskelige, er konfliktene mellom rike land og de raskt voksende utviklingslandene.

Kina og andre raskt voksende utviklingsland vil ikke godta nye miljøtiltak hvis ikke rike land bidrar med mer penger og teknologi. Det har de rike landene sagt nei til, delvis som et resultat av den økonomiske krisen som har rammet mange av dem.

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå