• Erik Haugane er sjef i oljeselskapet Det norske. Og mens tversoversløyfa muligens presset litt ekstra på for et år siden, er Haugane nå en av Røkkes favoritter.

    FOTO: Kim Nygård, Adresseavisen

Nå er han Røkkes gullgutt

Erik Haugane leder selskapet som veier tyngst i pengesekken til Kjell Inge Røkke.

I fjor på denne tida skrev Kjell Inge Røkke at Det norske-sjef Erik Haugane «nok følte at tversoversløyfa presset litt på».

Nå er Det norske blitt Røkkes viktigste investering.

I aksjonærbrevet Røkke sender til alle sine medaksjonærer i Aker ASA torsdag, viser hovedeieren en grafikk der det trønderske oljeselskapet troner på topp, skriver Adresseavisen.

«Aksjeinvesteringen i Det norske oljeselskap var vår mest verdifulle investering ved inngangen til 2012. Hvem hadde trodd det for ett år siden?», skriver Røkke.

Årsaken er naturligvis deltakelsen i kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Funnet sørget for at aksjekursen i Det norske ble tredoblet i løpet av 2011.

Større enn Aker Solutions

Aker ASA eier halvparten av aksjene i Det norske. Verdien ved inngangen til året var godt og vel 5,5 milliarder kroner. Eierandelen på knapt 30 prosent i Aker Solutions, med 23.500 ansatte, var verdt under fem milliarder.

I sitt årlige aksjonærbrev i Akers årsrapport dveler Røkke lenge ved forholdet mellom seg og Aker-sjef Øyvind Eriksen, som også er fungerende sjef for Aker Solutions. Røkke er også svært opptatt av aksjekursen i Aker ASA, som han mener er for lav.

Målet han satte seg i 2008 om å doble verdiene i løpet av fem år, synes uoppnåelig, men Røkke satser på en formidabel sluttspurt.

«Jeg håper Aker er som Petter Northug når han ligger bak feltet under fellesstarten, og må stole på sine spurtegenskaper for å lykkes», skriver han.

Selger seg ned?

I brevet åpner han for første gang for å selge seg ned i Aker ASA, der han og kona Anne Grete Eidsvig eier to tredeler av aksjene. Målet er å skape noe stort gjennom fusjoner og oppkjøp, ikke å eie mest mulig, forteller Røkke.

«Min familie behøver ikke å eie 67,8 prosent av Aker til evig tid. Vi kan gjerne eie mindre prosentvis i et selskap som vokser gjennom sunne oppkjøp og de riktige fusjonene», skriver han.

Etter flere selvironiske bemerkninger underveis, avslutter dyslektikeren Røkke med en liten hilsen til sin kone.

«Jeg vil gjerne takke min kone og medaksjonær Anne Grete for hjelp til skriving av årets aksjonærbrev – både i form innhold og staving :)»

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

News in English? Click here!

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå