• Sveriges utenriksminister Carl Bildt kommer.

  FOTO: Pool

 • Administrerende direktør i Shell Peter Voser

  FOTO: Shell

 • Statoils konsernsjef Helge Lund kommer.

  FOTO: Knut S. Vindfallet

 • Olje- og energiminister Ola Borten Moe kommer

  FOTO: Ukjent

 • Næringsministeren i Kypros Neoklis Sylikiotis kommer.

  FOTO: Myndighetene i Kypros

 • Utenriskminister Jonas Gahr Støre kommer.

  FOTO: Anders Minge

 • Administrerende direktør i Det norske Veritas Henrik Madsen kommer.

  FOTO: Bjørn Sigurdsen/Scanpix

 • Sjefen for det internasjonale energibyrået Maria van der Hoeven kommer.

  FOTO: AP/Scanpix

ONS samler verdens energi-topper på Sola

ONS lanserer et nytt topplederforum på Sola Strand Hotell som kan bli "Norges Davos". Statsledere og toppsjefer fra mer enn 20 land kommer til Sola dagen før ONS starter.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt kommer. Det gjør også statsledere fra blant annet Nederland, Tanzania, Brasil, Sør-Afrika, Færøyene og Ghana.

Og selvsagt energiminister Ola Borten Moe og utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen statoilsjef Helge Lund og andre internasjonale oljetopper.

Energi-Davos

Forsker Leiv Lunde kaller ideen et mini-Davos.

Med det nye energitoppmøtet løfter ONS sine internasjonale ambisjoner et hakk. Møtet har fått navnet ONS Summit. Her skal toppolitikere og næringslivstopper til diskusjoner rundt temaer innenfor energi.

Målet er at omgivelsene på Sola med bølgende hav og åpen horisont skal skape den rette atomsfæren for den gode samtalen.

Møteplass for diskusjon

Leiv Lunde, direktør for Fridtjof Nansens Institutt, sammenligner møtet med Verdens økonomiske forum som hvert år samler rundt 2000 deltakere på et toppmøte i den sveitsiske byen Davos.

Der møtes politikere, næringslivsledere, intellektuelle og journalister fra hele verden møtes for å diskutere globale tema.

- Det blir nesten som et mini-Davos, eller et energi-Davos. Konseptet er litt av det samme, der man bringer sammen politikere og næringslivstopper, sier Lunde.

Oddveig Haga, prosjektdirektør i ONS, forteller at hun har brukt lang tid å få tak i toppnavn som kunne stille opp.

- Dette er ikke en lett gjeng å få tak i, sier Haga.

Uten Hillary Clinton

Foruten våre egne regjeringsmedlemmer Olje- og energiminister Ola Borten Moe og Utenriksminister Jonas Gahr Støre, skal blant annet Sveriges utenriksminister Carl Bildt delta.

Andre tilreisende inkluderer Maria van der Hoeven, sjef for det internasjonale energibyrået (IEA), den nederlandske visestatsministeren Maxime Verhagen, statsministeren på Færøyene Kaj Leo Holm Johannesen og Myanmars energiminister U Than Htay.

Men på listen over politikere er det ingen store navn fra land som spiller en stor rolle i verdens energipolitikk Kina, USA, Iran og Russland.

- Hillary Clinton ble spurt, men hun valgte å delta på en konferanse om global helse i Oslo, og det forstår vi godt, sier ONS-general Leif Johan Sevland.

Haga forklarer videre at det var vanskelig å overbevise kinesiske myndigheter om at de skulle sende representanter fra regjeringen til ONS.

- Det er også beklagelig at det ikke har vært mulig å få med noen russisk representant, spesielt for den Arktiske sesjonen, sier hun.

Næringslivstopper

På møtet skal også næringslivstopper fra hele verden delta.

Foruten Statoils Helge Lund kommer blant annet administrerende direktør i Shell Peter Voser, konsernsjef i ConocoPhillips Ryan Lance, visepresidenten i Saudi Aramco Abdulaziz F. Al-Khayyal, samt konsernsjef i Lundin Ashley Heppenstall.

- Det er viktig for Norge å bringe disse topplederne hit, sier Oddveig Haga, prosjektdirektør i ONS..

- Dette skal være en møteplass der de skal føle seg avslappet og knytte nettverk. Vi ønsker at de skal komme sammen og diskutere energiparadoksene. Hvis vi skal løse disse, krever det en god dialog og vi håper at dette skal føre til at det blir en økt forståelse for de ulike ståstedene.

Mer politisk spisset

Leiv Lunde mener at dette toppmøtet kan gjøre ONS til en enda mer politisk spisset konferanse, og at det kan med tiden bringe flere topper innen energi og flere utenrikspolitikere til Stavanger.

- Oslo Energy Forum (tidligere Sanderstølen-konferansen) har i over førti år samlet internasjonale energitopper, noe som har bidratt til å sette Norge på det globale energikartet. Dette møtet dagen før ONS kan være med på å plassere Stavanger ekstra tydelig på dette kartet.

- Her kan vi få fram nye perspektiver. Det kommer ikke noe manifest ut av et slikt møte, men vi håper at både politikere og næringstopper blir klokere av diskusjonene. Det er også positivt at de ønsker å adressere paradoksene innenfor energi. Dette trenger vi å diskutere åpent, sier Lunde.

Bruker norske forskere

Under møtet mellom politikere og næringslivsledere på Sola før ONS skal det legges fram tre rapporter om sentrale emner:

- Arktis
- Landene i Midtøsten og Nord-Afrika (Mena) 
- De såkalte BRICS-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika).

Sverdrup er en av de norske forskerne som har fått i oppgave å lage en rapport som skal legges fram for topplederne på møtet.

Han vært med på å utarbeide rapporten om BRICS-landene som handler om energietterspørselen i framtiden.

- Det er fint at ONS har invitert norske forskningsmiljøer til å legge fram sine rapporter. Det kan gi deltakerne litt andre perspektiver. Det er vanskelig å måle hvordan nettverk og samtaler virker. Men gode samtaler og diskusjoner kan oppstå når man minst forventer det. Jeg tror ikke dette er ment som noe beslutningsforum, men et sted for refleksjon og tanker, sier han.

Sverdrup synes lista med folk som skal delta er omfattende og interessant.

- Det er mange spennende mennesker med mange ulike perspektiver. Det er mange pågående internasjonale debatter om disse temaene, så det er positivt at vi i Norge klarer å samle sentrale folk fra industrien og internasjonale politikere.

Møtet starter på Sola Strand Hotell på mandag 27. august, dagen før den offisielle åpningen av ONS.

English version: New ONS move for key global energy people

Her finner du Aenergi på Twitter!

 

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå