Statoil ute av Sjtokman

Formelt er Statoil ute av Sjtokman-lisensen etter at avtalen med russerne gikk ut 30. juni. Nå går ryktene om at Statoil også trekker styrerepresentantene ut av det som skulle bli et gigantisk gasseventyr i Barentshavet.

Avgjørelse om Statoil-deltakelse i Sjtokman utsatt

Les også

Statoil ut av Sjtokman?

I dag, fredag, møter Helge Lund den russiske presidenten Vladimir Putin og Gazproms sjef Alexei Miller. Det handler om mulighetene for at Statoil kan komme til å gå ut av Sjtokman-prosjektet.

Statoil har skrevet ned verdier for rundt 2 milliarder kroner knyttet til investeringene i det russiske naturgassfeltet Stockman. Ifølge Statoil er selskapet fremdeles i dialog med russerne om prosjektet, skriver Offshore.no.

FOTO: Egil SchmidtFormelt ute

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk bekrefter at selskapet formelt har gitt opp sine aksjer etter at avtalen med russiske Gazprom utløp 30. juni.

- Men vi er fremdeles i dialog med Gazprom og ønsker å gå videre med prosjektet på en lønnsom måte, sier Lindbæk.

Statoil hadde 24 prosent av aksjene i det enorme naturgassprosjektet i Barentshavet, mens Gazprom hadde 51 prosent. Franske Total hadde, og har fremdeles, 25 prosent.

Også ut av styret?

Ifølge TDN Finans oppgir en ikke navngitt kilde at Statoils konsernsjef Helge Lund og Statoil-direktør Torgeir Kydland er gått ut av styret i Stockman Development AG.

- Vi har ikke noen kommentar til andres påstander, sier Lindbæk til TDN Finans.

Stockman-prosjektet har lenge vært preget av endringer i planene, utsettelser og usikkerhet rundt kostnader og lønnsomhet.

- Statoil har vært bekymret for at innsatsen vil koste dem mer enn den er verdt.Statoil jobber fremdeles for å gjøre sin andel i Shtokman-prosjektet lønnsom. Det sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil til TDN Finans.

-Det pågår fortsatt en dialog for å se på muligheter til å gjøre Shtokman til et lønnsomt prosjekt, sier han.

Nyhetsbyrået Interfax siterte ifølge Bloomberg og TDN Finans ikke-navngitte kilder tidligere tirsdag på at Statoil oppgir sin andel i Shtokman.

Avtale utløp i juni

Ifølge kilden oppga ble andelen overgitt sent i juli.

- Det som skjedde var at avtalen utløp 30. juni. Dermed er det ikke lengre en formell enhet der vi kan delta. Statoil mente at det ikke var mulig å oppnå en avtale om et lønnsomt prosjekt innenfor den opprinnelige rammeavtalen. Den ble heller ikke forlenget. Vi har gjort de nødvendige tiltak for å sikre våre rettigheter under den opprinnelige avtalen. Dette endrer ikke vår vurdering av prosjektet. Vi har også en dialog med Gazprom om hvordan vi kan fremforhandle en avtale som sikrer en lønnsom utbygging av prosjektet, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil til TDN Finans.

-Vi har ikke noen kommentar til andres påstander. Det vi holder fast er at vi har en dialog for å se på mulighetene til å gjøre Shtokman-prosjektet lønnsomt, sier Lindbæk til TDN Finans.

Norway's StatoilHydro President and Chief Executive Helge Lund (R), France's Total Chief Executive, Christophe de Margerie (L) and Gazprom Chief Executive Alexei Miller smile after signing documents in Gazprom headquarters in Moscow, February 21, 2008. Gazprom made the statement after officially setting up a joint operating company to develop Shtokman's first phase together with France's Total and Norway's StatoilHydro. REUTERS/Alexander Natruskin ((RUSSIA) / SCANPIX Gazprom-sjef Alexei Miller, Total-sjef Christophe de Margerie og Statoil-sjef Helge Lund. Foto: Scanpix

Her finner du Aenergi på Twitter!

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå