• Illustrasjonsbilde av hvordan Spar-plattformen på Aasta Hansteen skal se ut.

    FOTO: Statoil

Statoils planer for gigantprosjektet Aasta Hansteen er klare

På tirsdag leverer konsernsjef for norsk sokkel i Statoil Øystein Michelsen plan for utbygging og drift for Aasta Hansteen-feltet i Norskehavet til olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Samtidig overleveres plan for anlegg og drift (PAD) for Polarled Utviklingsprosjekt, på vegne av partnerne.

Ifølge Statoil er dette et betydelig skritt i utviklingen av petroleumsaktiviteten i Norskehavet.

– Aasta Hansteen er et stort investeringsløft for de involverte partene og er et utfordrende prosjekt for partnerskapet å ta investeringsbeslutning på, sa pressetalsmann Ola Anders Skauby til Teknisk Ukeblad i slutten av desember.

Mandag bekreftet Skauby til fagtidsskriftet at beslutningen er tatt. Men han vil foreløpig ikke gi mer informasjon om hvordan partene har klart å bli enige.

Usikkerhet

De viktigste årsakene til at det har vært stor usikkerhet om prosjektet henger blant annet sammen med at det må bygges ut et helt nytt gassrør og det har vært uenighet om hvem som skal betale regningen for det nye røret.

Les også

Direktør Ørjan Robertsen i LoVe Petro gleder seg over storslått natur utenfor Sortland, men mener landsdelen trenger arbeidsplassene oljeindustrien kan gi. Utsikt mot Lofoten i bakgrunnen.

Oljeinvesteringer i Nord-Norge kan øke med 270 milliarder

Investeringer og operasjonskostnader i oljesektoren i Nord-Norge kan vokse fra 30 milliarder til 300 milliarder fram mot 2030 basert på funn som er gjort og nye funn på lengre sikt. Dette vil ha stor betydning for nordnorske leverandører, heter det i en ny rapport.

Partene har blitt enige både om å bygge ut Aasta Hansteen og det nordligste gassrøret på norsk sokkel. Dette kan være starten på gassinfrastruktur som går helt opp til Barentshavet, ifølge Teknisk Ukeblad.

Røret blir en 500 km lang rørledning fra feltet Aasta Hansteen til Nyhamna med mulig oppkobling for feltene Linnorm og Zidane, og med oppkobling mot rørledningen Åsgard Transport.

Det er 12 selskaper som er med i Polarled-investorgruppen. Kostnadene for dette røret og anleggsoppgraderinger blir rundt 15 milliarder kroner.

Verdens største

Plattformen blir verdens største av typen Spar, som er en sylinderformet flytende offshoreinstallasjon. Den vil også være også verdens første Spar-plattform med lagringskapasitet for kondensat. Platformen blir av typen Truss Spar.

Technip står bak designet av plattformen som er den første av denne type plattform på norsk sokkel.

Les også

Statoil gir Technip kontrakt på fire milliarder

Statoil betaler Technip fire milliarder kroner for bygging av skroget til verdens største Spar-plattform.

Statoil ga i juli franske Technip en intensjonsavtale på bygging av skroget til plattformen på Aasta Hansteen-feltet. IKM Ocean Design skal designe feltrør og kabler på Aasta Hansteen.

Plattformen skal leveres i desember 2015.

Gassfunnet på Aasta Hansteen-feltet var tidligere kjent som Luva. Det ble omdøpt på kvinnedagen og fikk navnet til forfatter og samfunnsdebattant Aasta Hansteen.

Aasta Hansteen-funnet ble oppdaget i 1997. Det ligger om lag 300 km nordvest for Sandnessjøen. De utvinnbare reservene for Aasta Hansteen er foreløpig anslått til rundt 47 milliarder kubikkmeter gass, og 0,8 milliarder kubikkmeter kondensat.

Forventet oppstart er i fjerde kvartal 2016.

Les også:

Statoil får driftskontor i Harstad
Aker Solutions skal designe plattform for Statoil
Gassfelt får navn etter kvinnerettsforkjemper  

Les også

Siste fra Aenergi

Meninger

På forsiden nå