Oljeansatte jobber utenfor loven

Oljearbeidere på skip registrert i skatteparadiser, jobber på korttidskontrakter, uten rett til sykelønn og uten stilingsvern. Ingen vet hvor mange de er. Nå vil myndighetene ha oversikt over smutthullet i norsk arbeidsliv.

Hopp i stampen med Hanne

Arbeidsløse oljeingeniører vil bli hotellsjefer i Turistforeningen. Ledige stillinger møtes med telefonstorm. Nå kan du gjøre som oljejurist Hanne Bowitz og lærer Bjørn Fagerli.

Derfor er det oljekrise

Begynnelsen på nedgangen begynte for mange år siden. Faktisk begynte den i enden av forrige krise, slik det ofte er når ting går i bølgedaler. I mellomtiden har oljebransjen brukt masse penger.

Slik er Europa organisert

Fafo-forsker tror flere kommer til å melde seg inn i fagforeningen nå som jobbene er truet – særlig i Stavanger. Foreløpig er drøyt halvparten organisert i Norge – langt under Finland, Sverige og Danmark.

Songa har ansatt 800 nye riggarbeidere

Mens riggkrisen slår kraftig inn på norsk sokkel, satser Songa Offshore tøffere enn noen gang. Arild Oanes så de røde lampene blinke i Transocean, nå er han en av rundt 800 nye ansatte i Songa.

- Mange rigger kan bli skrapet

Det koster i underkant av 850.000 kroner per dag å holde en rigg i gang. Når mange rigger nå står uten oppdrag, kan det føre til at mye gammelt utstyr blir skrapet, sier sjefen i Odfjell Drilling.

Statoil kutter sjefer

Mange sjefer og mellomledere vil miste jobbene de har i dag når Statoil nedbemanner og omorganiserer. Samtidig har "Eldar-effekten" gjort at ansatte føler seg tryggere. Målet er likevel å redusere med mellom 1100 og 1500 fast ansatte innen nyttår.

Meninger

På forsiden nå