• Laila Cabral, til venstre, Grete Christoffersen fra Relocation og Kari Mykling Holmboe fra Eiendomsmegler 1 viser fram en bolig på Mariero som skal leies ut for 25.000 kroner i måneden.

    FOTO: Anders Minge

  • Argentinerne Jorge og Ursula Kazmer er på boligjakt i Stavanger. Jorge jobber for Schlumberger og familien får hjelp til å skaffe seg tak over hodet.

    FOTO: Anders Minge

Oljeboom presser utleieprisene opp

Snittleien for en toroms-leilighet i Stavanger-området økte med 2000 kroner på seks måneder og ligger nå på 12.920 per måned. Oljeoptimistiske selskaper kaprer de beste utleieboligene og presser prisene opp.

Ifølge en Aftenbladet-undersøkelse blant 10 operatørselskaper på norsk sokkel, eide og leide de til sammen 970 boliger i Stavanger-området ved siste opptelling.

Norske Shell, BP, ConocoPhillips, Eni, Exxonmobil, Gdf SUEZ, Marathon, Statoil, Talisman og Total har på oppfordring fra Aftenbladet oppgitt hvor mange boliger de eide og leide ved siste opptelling.

Dyrere enn Oslo

Snittprisen for en toroms-leilighet var på 12.920 kroner i februar, den høyeste registrerte noen gang og hele 2000 kroner over snitt i august. I Oslo er snittprisen 10.240 kroner.

- Jeg har ingen grunn til å tro at prisene vil gå ned, sier daglig leder Eirik Hauge hos Utleiemegleren i Stavanger.

I august varslet han at prisene kom til å gå opp som følge av stor etterspørsel etter gode eneboliger og sentralt beliggende leiligheter i Stavanger-området. Økt aktivitet i oljesektoren, får "æren" for prisoppgangen.

Følger oljeselskapenes leiebudsjetter

- Vi ser nå at det ikke har vært bygget nok nye boliger i Stavanger. Det begynner å bli mangel rett og slett, sier Monika Hellich hos Team Relocation AS som bistår selskapene med å flytte og finne bolig til deres ansatte.

På tre år har hun sett prisene i de mest ettertraktede områdene i Stavanger ta av.

- Går oljeselskapenes leiebudsjetter opp, setter utleiemeglerne prisene opp. Siden vi begynte her for tre år siden, har prisene gått vanvittig opp. En kjempegrei enebolig kunne gå for 25.000 kroner, mens du kunne få en treroms leilighet i St. Olav for mellom 15.000 og 18.000 kroner. Nå får du ikke leiligheten under 25.000 kroner, sier Hellich.

- Nytt nå er at selskapene må se litt ut av pressområdet eller fire på standarden på grunn av den store etterspørselen, sier daglig leder Grethe Eriksen i Eiendomsmegler 1 Boligleie som er markedsleder på utleie til bedriftsmarkedet i Stavanger og omegn.

Statoil leier 420 boliger

Statoil alene leier 420 boliger i Stavanger-området. Selskapet eier tre boliger.

- Hovedtanken bak Statoil sitt engasjement i boligmarkedet er å hjelpe ansatte og nyansatte i gang når de kommer til et nytt arbeidssted. Boligordningen er derfor midlertidig, opplyser Kjetil Årsland, leder for boligtjenesten i Statoil.

Boligtjenesten har ikke endret seg vesentlig de siste årene.

- Men samtidig ser vi at Statoils rekruttering av utenlandske medarbeidere øker, noe som ofte medfører en tettere oppfølging i valg av bolig og underveis i leietiden, sier Årsland.

Ifølge Utleiemegleren klatret Stavanger i februar til topps som Norges dyreste utleieby. Prisstatistikken viser at å leie seg en bolig i Stavanger er dyrere enn i Oslo - for alle typer leiligheter.

Leier ut over 1100 boliger

Eiendomsmegler 1 Boligleie formidler årlig 700 utleiekontrakter. Utleiemegleren forvalter cirka 450 boliger. 70-80 prosent av boligene leies ut til oljerelaterte selskaper.

- De fleste som trenger bolig er her er på grunn av et sprekt arbeidsmarked. Vi har lite pågang fra studenter, men så må du også opp i rundt 10.000 kroner måneden i leie. Vi omsetter gode boliger med god kvalitet, sier Eriksen.

Utleieprisene har steget de siste årene, og ligger nå på mellom 10.000 og 50.000 kroner i måneden, ifølge Grethe Eriksen hos Eiendomsmegler 1.

50.000 for spesielle eneboliger

- Det stemmer, men det er ikke mange boliger som leies ut for 50.000 kroner i måneden. Dette er helt spesielle boliger. Den typiske familieboligen ligger på mellom 25.000 og 35.000 kroner i måneden, sier Hauge hos Utleiemegleren.

Aftenbladet-undersøkelsen viser at selskapene stort sette leier boligene de trenger. Kun 76 av totalt 970 boliger, eies av selskapene selv. Resten er boliger som leies for kortere eller lengre perioder.

Store aktører som Statoil og Norske Shell eier kun tre boliger hver, mens Total oppgir å eie flest boliger (51).

- Vi har to leiligheter i Sola kommune og er i ferd med å selge et hus i Stavanger, sier Terje M. Jonassen i Norske Shell.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

News in English? Click here!

Les også

Siste fra Arbeidsliv

Siste nytt

Siste 100 saker