• FOTO: Kristian Jacobsen

På jakt etter armer til undervannsrobot

Hvis lokale bedrifter trer støttende til med utstyr, kan Stavanger få en unik prøvestasjon for fagprøver innen fjernstyrte undervannsoperasjoner (FU).

I begynnelsen av måneden fikk Stavanger offshore tekniske skole, SOTS, en ROV (fjernstyrt undervannsrobot) som inntil for tre måneder siden var stasjonert på Heidrun-feltet. Giveren Oceaneering mente utstyret var for godt til å kastes.

–Dette er en kjærkommen gave, og nå er planen å få i gang en prøvestasjon for FU-fag på Tømmerodden i mars/april neste år slik at både lærlinger og praksiskandidater kan ta fagprøven her, forteller Kenneth Hareide – prosjektleder ved SOTS Kurssenter – til Aftenbladet.

Unikt senter

Tømmerodden er allerede et treningsfelt for sikkerhets- og beredskapstrening, og samme sted holder fag som hydraulikk, kran/løft, rigging, truck og stropping til.

–Ved å få på plass en fagprøvestasjon for FU-fag her, vil SOTS kurssenter kunne være en totalleverandør av alle typer kurs og opplæring som offshorebransjen behøver. Et slikt unikt, teknisk senter vil være enormt viktig for olje- og gassbransjen med tanke på fremtidig rekruttering, fortsetter Hareide.

–Hva trengs for å få dette til?

–ROV-en vi har fått i gave, trenger en del utstyr – blant annet armer og simulator for å kunne bli tatt i bruk. Den skal dog ikke være i vann, men stasjoneres på land. Både lærlinger og praksiskandidater vil ha stort utbytte av og kan tilegne seg både tekniske og teoretiske kunnskaper ved å få prøve seg på en farkost som har operert på dypt vann.

–Nå er det imidlertid opp til bedriftene i oljå om vi skal få dette til. Hjelp oss med det nødvendige utstyret som trengs for at prøvestasjonen skal kunne åpnes til våren, oppfordrer daglig leder i Opplæringskontoret for oljerelaterte fag, OOF, Randi Østensen.

–Til gjengjeld skal vi levere fagfolk med FU-fagbrev på løpende bånd til næringen, legger hun til.

Kollegaen i OOF, opplæringskonsulent Hanne Grethe Kvamsø, påpeker at selv om lærlingene har krav på et fagprøve-opplegg etter loven, er det ikke alltid like lett å få dette til.

Venter i flere år

–Jeg har god kontakt med lærlingene, og de ser frem til å få et eget sted hvor de kan avlegge fagprøven, understreker hun.

For praksiskandidater (minst fem års arbeidserfaring innen området) er det håpløst. Det vet Kjell Inge Nærland alt om. Han er leder av Prøvenemnda for fjernstyrte undervannsoperasjoner.

–Vi har mange kandidater som har ventet bortimot to år på å få avlegge fagprøve. Slik det er nå, vil denne ventetiden bli mye lenger, opplyser han til Aftenbladet.

Nærland beretter videre at etterspørselen etter å få avlegge fagprøve bare har økt, og når det blir krav til avlagt fagprøve ved jobbing med ROV, vil etterspørselen bli enda større.

–For å kunne få gjennomført fagprøven på en skikkelig måte, er det blant annet viktig at vi har forutsigbarhet i avleggelsen av prøvene, logistikk på prøvedatoer og hvem i prøvenemnden som er tilgjengelig til enhver tid. Med en prøvestasjon lokalt ville vi klart å ha kontroll på denne logistikken og også ta oss av praksiskandidatene, konkluderer han.

Les også

Siste fra Arbeidsliv

Siste nytt

Siste 100 saker