Rikard Særsten er en ung mann men har allerede en lovende karriere i Halliburton og mange års yrkeserfaring. Og ingenting i studielån.

Offshoretillegg

Nå reiser Særsten offshore som supervisor. Han har en lønn på mellom 500.000 og 800.000 kroner i året, avhengig av hvor mye han reiser offshore. Og siden Halliburton betalte for videreutdanningen hans ved Stavanger offshoretekniske skole (Sots), har han ingenting i studielån.

- Det lå aldri for meg å ta allmennfag, jeg var mer praktisk anrettet. Jeg leste om brønnteknikkutdannelsen i en katalog og fant ut at for å komme inn der, måtte jeg ta grunnkurs i mekaniske fag først, sier han.

Særsten tok veien gjennom grunnkurs i mekaniske fag, VK1 i brønnteknikk fra Sots, han var lærling i to år, tok fagbrev og fikk en fulltidsstilling offshore. Da han ville ta videre utdanning, hjalp Halliburton til med å legge til rette for at han kunne ta petroleumsutdanning på teknisk fagskole som et deltidsstudium over tre år.

Opplegget innebærer at studentene har studiesamlinger på skolen i to uker og deretter en periode med fire uker til selvstudium.

Stavanger offshore tekniske skole (Sots) ble til da Stavanger maritime videregående skole og Stavanger tekniske fagskole slo seg sammen i 2001.

Betalt utdanning

- Det er bra både å ha inntekt og bli betalt for å ta en utdanning, sier Særsten.

- Jeg vil si at jeg har steget relativt kjapt i gradene. Jeg føler at det jeg har oppnådd gjennom å velge slik jeg har gjort, er veldig bra sammenlignet med å gå den lange veien om ingeniørstudiene, legger han til.

Og, skulle han en gang få lyst, holder teknisk fagskole på med et samarbeid med Universitetet i Stavanger, der de tilbyr et kortere utdanningsløp for de som har fullført teknisk fagskole. I stedet for å studere i tre eller fem år, kan studenter med vitnemål fra teknisk fagskole ved SOTS gjennomføre en Bachelorgrad i ingeniørfag ved UiS på to år.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

News in English? Click here!