• FOTO: NTNU

Havmøller:

Haster med penger til ubåtskip

Norsk-designede Windflip – båten med ubåtegenskaper – trenger penger nå, hvis de norske havmølleprosjektene ikke skal bli forsinket.

Onsdag skal Ane Christophersen og NTNU-vennene hennes vise fram det ubåtlignende fartøyet, Windflip, for dommerpanelet i «Skaperen» og TV2s seere.

Det ufo-lignende fartøyet med ubåt-egenskaper har helt unike egenskaper som ingen installasjoner på kjøl hittil kan vise til.

Skipet kan frakte to liggende vindturbiner samtidig i 15 knops hastighet.


Krevende teknologi

– Den store utfordringen ligger i å reise turbinmasten opp i stående stilling. Det krever enormt på presisjon og teknologi, sier Ane Christophersen, én av de fem NTNU-studentene bak farkosten.

Derfor har Windflip fått ubåtegenskaper slik at den kan dreie vertikalt 140 meter ned i havet, mens 60 meter av skipet blir stående rett opp over havflaten. Det betyr at deler av skipet er konstruert for å holde seg i vannrett posisjon mens resten av skipet dreier. Lugardelen av skipet er designet slik at køyene flytter seg når taket blir til golv under vann.

Vindturbinene flyter selv når den er kommet i stående stilling, men skipets «droppe-mekanisme» er også teknologisk krevende.


Trenger pilot

Fartøyet er fortsatt bare på tegnebrettet og dataskjermen og Christophersen håper fjernsynsoppmerksomheten kan hjelpe dem med å få inn den nødvendige millionen de trenger til å bygge pilotfartøyet. Ett ferdig skip koster om lag én milliard kroner.

Hywinds arbeid med testpiloten i havet utenfor Karmøy er i gang. På lengre sikt satser StatoilHydro Ny Energi på vindturbiner med en kapasitet på 5 MW og en rotordiameter på rundt 120 meter.

Windflip er spesialdesignet for å frakte nettopp denne typen turbiner.

– Vi må begynne bygging og testing med piloten nå hvis vi ikke skal bli hengende etter, sier Ane Christophersen.

Målet er å holde tritt med Hywinds framdrift med havturbinanlegg og være parat når de er klare.

- Det er veldig spennende det studentene ved NTNU har fått til, sier Øystein Johannessen, informasjonssjef i Ny Energi i StatoilHydro som eier Hywind.


Mangler penger

– Hywind er svært interessert i konseptet og vil følge det tett, sier Øystein Johannessen. Men den største eieren i havmølleselskapet kan ikke love penger til finansieringen av framtidsfarkosten.

Hywind-sjefen, Sjur Bratland, er på vinterferie denne uken, men har allerede sett animasjonen av den spesielle farkosten som er spesialdesignet for Hywinds vindturbiner.

Energistatsråd Terje Riis-Johansen er også på vinterferie og kan ikke svare på hvorfor myndighetene ikke har penger til å støtte utvikling av unik norsk teknologi som har et anslått markedspotensial på 6,1 milliarder kroner fordelt på tre skip.

– Hywind har fått 59 millioner kroner i støtte til vindturbin og strømkabel, sier statssekretær Robin Martin Kåss.

Les også

Siste fra Fornybart

Siste nytt

Siste 100 saker