• ONS 2012 er «utsolgt", ifølge stiftelsens nettsider. Ikke helt riktig, bekrefter markeds- og informasjonsdirektør Jon Are Rørtveit.

ONS sliter med å fylle grønne plasser

170 olje- og gass-selskaper står i kø og skraper på ONS-døren. Men i Fornybarparken er det ennå ledig plass.

«Utstillingen 2012 er utsolgt» opplyses det på nettsidene til ONS, og slik har det i realiteten vært siden i fjor sommer. Men ifølge administrerende direktør Leif Johan Sevland har arrangøren fortsatt 55 kvadratmeter utstillingsplass som ikke er utleid. Det er helt bevisst.

- ONS satser på fornybar energi og har satt av egen utstillingsplass til dette. Vi kommer ikke til å leie ut til ustillere innen olje og gass selv om ventelisten er lang, sier Sevland.

Klimaprofil

Klima, miljø og energi er sentrale tema under årets ONS, og Fornybarparken har fått en sentral plassering i den nye ishallen på Tjensvoll. Likevel har det vist seg vanskeligere å leie ut her.

- For oss er det verken et paradoks eller en overraskelse. Vi snakker om en kundemasse som ikke vet at ONS blir raskt utsolgt og det er først nå vi kaster oss over dem. Det er spesielt innenfor olje og gass at vi har en ekstremt sterk posisjon, sier markeds- og informasjonsdirektør Jon Are Rørtveit i Stiftelsen ONS.

Konfronterende ONS

Slagordet for ONS i år er «Confronting energy paradoxes» - eller på norsk å konfrontere paradoksene i energisektoren. Et utfordrende tema, ifølge konferansesjef May-Lis Thorsson.

- Et tema som kan vris så mange veier. Et hovedparadoks er at verden trenger mer energi. Mens vi har alt hva vi trenger av energi, så sitter det folk bare noen flytimer unna som ikke har tilgang på energi. Det er også et paradoks at energien ikke er rettferdig fordelt, sier Thorsson.

Les også

– Ta vare på fastlandsøkonomien, er utfordringen til olje- og energiminister Ola Borten Moe og andre norske politikere når oljeboomen når nye høyder.

Vår farlige oljeavhengighet

Forskere ved Harvard-universitetet slår alarm. Norsk økonomi risikerer å stagnere de kommende årene. Vår økonomi er for ensidig oljeavhengig og for lite kompleks til at vi kan hevde oss i den framtidige konkurransen, mener de amerikanske økonomene.

 

Deltakerne på ONS tilfører uhorvelig mye energi i form av gass og olje.

- Samtidig har vi problemer i forhold til forurensing. Vi må tenke mer miljø, sier Thorsson.

Laber interesse

Hovedtemaet til tross, interessen for en plass i Fornybarparken kan ikke måle seg med kampen om en plass på resten av messeområdet. ONS 2012 er ventet å slå alle rekorder. 170 bedrifter på venteliste er 20 flere enn for to år siden, og ny rekord.

Les også

Første dag som ONS-direktør var hektisk for Leif Johan Sevland som blant annet hedret sin forgjenger Kjell Ursin-Smith i Atlantic Hall. En litt spesiell dag, må jeg si. Jeg er klar og har gledet meg veldig, men Kjell har gjort en formidabel jobb, og jeg skal innrømme at det var spesielt å vite at han ikke var der da jeg kom på jobb, sier Sevland.

- Oljen vil vare evig

Leif Johan Sevland ristet på hodet da pessimistene for noen år siden så for seg slutten på oljeæraen. - På norsk sokkel er det muligheter langt utover det vi tror i dag, mener den ferske ONS-direktøren.

 

- Under utstillingen i 2010 var det rekorder over hele linjen. Også i år peker alle mulige kurver opp. Vi har all grunn til å tro på en økning, sier Rørtveit.

Messeområdet er totalt på 21 000 kvadratmeter. Skal alle på ventelisten få plass, trenger ONS 6000 kvadratmeter mer utstillingsplass. Det er mer enn det planlegges av nybygg på Forus-området.

Fornybarparken har fått 500 kvadratmeter til disposisjon. Blant utstillerne som er klar er Statkraft, Statnett og Lyse. Fornybar-sjef Birte Marie Skofteland i ONS forsikrer at hun vil fylle de siste utstillingsplassene også.

- Nå er det første mann til mølla på de siste 55 kvadratmeterne vi ikke ennå har kontakt på, sier Skofteland.

Avlyste grønn konferanse

I november i fjor så ONS seg nødt til å avlyse en konferanse om smartere bruk av energi i Stavanger. Interessen for energibesparelse og nye forretningsmuligheter viste seg å være på et lavmål.

- Men den konferansen gikk mer på energieffektivisering. Vi får applaus for det vi gjør på fornybar og på overføring av kompetanse og teknologi fra olje og gass til for eksempel flytende vindmøller, sier Rørtveit.

- Med et eget fornybar-område på ONS viser vi til kompetanse- og teknologioverføring fra tradisjonell olje og gass, det vil si offshorevirksomheten, til det vi definerer som marin fornybar energi. Solcelle-energi er mindre interessant for oss, sier Rørtveit.

Les også

Siste fra Fornybart

ONS

En av verdens viktigste møteplasser for petroleumsbransjen arrangeres i år 28-31. august i Stavanger Forum. ONS 2010 satte nye rekord med 1351 ustillere fra selskaper fra 32 og nær 50.000 besøkende.

Siste nytt

Siste 100 saker