• Et historisk øyeblikk

    Monteringen av Hywind gikk etter planen, og allerede i høst skal den produsere strøm fra havet vest for Karmøy.

    VIDEO: Videoreporter: Torstein Lillevik

  • Hywind på vei

    Verdens første flytende havvindmølle er på vei til Åmøyfjorden ved Stavanger. Understellet som er slept fra verftet i Finland, skal reises opp, og få montert selve vindmølla på toppen mens det ligger i Åmøyfjorden.

    VIDEO: Reporter: Elisabeth Randulff | Foto: Torstein Lillevik

Se gigantmøllen på vei til Stavanger

Lokal oljeserviceindustri har levert høyteknologi til verdens første flytende havvindmølle. Onsdag kveld i sju-åttetiden ble understellet slept inn Åmøyfjorden.

Hywindmøllen skal ferdigstilles i Åmøyfjorden før den settes på plass 11 kilometer vest av Karmøy i løpet av sommeren - vel å merke dersom alt går etter planen.

Der ute må den tåle ruskevær både i sjøen og høyt oppe i luften. Slitasjen og kreftene vindmøllen blir utsatt for, skal derfor måles i løpet av de neste to årene. Denne informasjonen blir avgjørende før bygging av nye flytende havvindmøller.

Systemer for måling og instrumentering under vann er levert av den lille sandnesbedriften Innova. Selskapet har 42 ansatte og omsatte i fjor for 98 millioner kroner.


Oljeleverandør

- For oss representerer fornybar energi et nytt marked, men det innebærer å bruke de samme teknologiske prinsippene som vi bruker i oljeindustrien. Det er dessuten artig å arbeide med teknologi som skal bidra til å gjøre Stavanger til energiby, sier teknisk sjef Knut Nilsen i Innova.

Administrerende direktør Jostein Reinsnos supplerer:
- Innova arbeider med teknologi som er beregnet på tøffe omgivelser og som derfor blir utsatt for store påkjenninger. Dette er avansert teknologi som må plasseres og fjernstyres fordi det ikke kan jobbe mennesker i slike miljøer, sier han.

Til havvindmøllen har Innova levert ankerbolter som skal holde installasjonen på plass i sjøen. Her er det påmontert målesystemer som skal måle de sterke kreftene som de 900 meter lange ankerkjettingene blir utsatt for.

Litt lenger oppe på installasjonen har firmaet montert strekklapper både innvendig og utvendig. Her skal sensorer måle belastningen som hele strukturen blir utsatt for, det vil si bølger og strøm i havet.

I tillegg er det blant annet påmontert sensorer som måler hele strukturens bevegelser, gi informasjon om vindmøllen holder seg flytende og om installasjonen holder seg tett for sjøvann.

(Artikkelen fortsetter under bildet).


Kabel til land

Fra en diger pc inne i vindmøllen sendes all informasjonen inn til land via sjøkabelen som, i tillegg til å sende strømmen inn til Karmøy, også er en fiberoptisk linje.

- Det er viktig for oss å komme oss inn på markedet for havvindmøller. Når de kommersialiseres, kan det åpne et interessant marked for oss, sier Nilsen.

Innova har kontrakt med det franske konstruksjons- og ingeniørselskapet Technip som igjen har kontrakten på understellet til vindmøllen med StatoilHydro. Denne hovedkontrakten har en verdi på 160 millioner kroner.


Bygd i Finland

Design og fabrikasjon av understellet har skjedd på Technips verft i Pori i Finland.

- Installasjonen er nå på vei til Åmøyfjorden. Der skal den snus med ballastvann før vi installerer dødvekt i bunnen. Deretter løftes og påmonteres vindturbinen med blader og toppmodul, sier administrerende direktør Hallvard Hasselknippe i Technip Norge.

- Det er første gang vi har gjort noe slikt, men det er gjort med erfaring fra offshorebransjen. Framover blir det viktig å få til en kostnadsreduksjon ved produksjon av større volumer. Dersom vi greier det, vil det åpne seg muligheter for store prosjekter ved utbygging av offshore vindparker. Det kan bli interessant om fem-ti år, sier Hasselknippe.


Les også

Siste fra Fornybart

FLYTENDE HAVVINDMØLLE

DEN FØRSTE: Hywinds flytende havvindkraftverk er verdens første flytende havvindmølle og er en testpilot. Møllen skal stå i havet i to år.

PILOT: Testpiloten skal være på plass i havet utenfor Karmøy i løpet av sommeren. I mellomtiden skal mølla ferdigstilles i Åmøyfjorden.

STORT ANLEGG: Installasjonen, som nå kommer på lekter fra verftet i Finland, er 140 meter lang og åtte meter i diameter. Hywind eies av StatoilHydro.

Relaterte bilder

FOTO: Innova

Siste nytt

Siste 100 saker