• Kommunikasjonssjef Torbjørn Steen sier Statkraft trenger erfaring fra flere havvind-prosjekter for å ta en industriell rolle i en større utbygging, langt til havs på Doggerbank.

    FOTO: Fredrik Refvem

  • Fra venstre pressetalsmennene Torbjørn Steen fra Statkraft og Morten Eek fra Statoil, i samtale med Einar Strømsvåg som leder utbyggingen av Sheringham Shoal. Bildet er fra august 2011.

    FOTO: Fredrik Refvem

Statkraft leter etter mer vind

Statkraft vil fortsette med å bygge ut vindkraft til havs, etter at alle turbinene nå er på plass i pionérprosjektet Sheringham Shoal. Men det er ingen selvfølge at Statoil blir samarbeidspartner i nye prosjekter.

- Jeg vil ikke utelukke muligheten, men det også kan godt tenkes at vi velger helt andre partnere, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft. Selskapet jakter nå på nye utbygginger, og både britiske og tyske prosjekter kan være aktuelle.

Les også

88 vindturbinar er ferdig installerte i den første norske havvindparken som ikkje ligg på norsk sokkel, men utanfor kysten av Norfolk i England. Statoil og Statkraft eig halvparten kvar.

Her er Norges første havvindpark

Og den ligg ikkje her i landet.

Steen legger til at Statkraft er svært fornøyde med partnerskapet de har med Statoil på Sheringham Shoal, der selskapene eier 50 prosent hver.

Trenger mer erfaring

Fornybar-kjempens mer langsiktige mål er ta en industriell rolle i Doggerbank-utbyggingen som blir 30 ganger større enn Sheringham Shoal. Statkraft og Statoil er med i et konsortium som har fått konsesjon for prosjektet. En investeringsbeslutning er varslet i 2014-2015.

Statkraft ønsker å sitte i førersetet for Doggerbank-utbyggingen, slik Statoil også har sagt at de vil.

- Statkraft erkjenner at vi trenger mer kompetanse og erfaring for å lede en så komplisert utbygging så langt til havs, sier Steen. Han mener utbyggingen er stor nok til at både Statkraft og Statoil kan lede deler av denne.

Røft vær skapte problemer

Under utbyggingen av Sheringham Shoal har uforutsigbart vær skapt store problemer, noe som har gitt viktig læring underveis, mener Steen.

Les også

Statkraft og Statoil investerer 10 milliardar kroner i vindparken Sheringham Shoal utanfor kysten av England. Anders Bjartnes i Norsk klimastiftelse ønskjer seg like aggressive fornybar-aktørar som Statoil er når det gjeld utbygging av nye oljefelt.

Motvind for Statoil sin havvindpark

Kostnadssprekk og forsinkingar gjer at Statkraft nå set ned verdien av havvindparken Sheringham Shoal med 338 millionar kroner. Partnaren Statoil har ikkje gjort den same vurderinga av prosjektet, som har ein prislapp på 10 milliardar kroner.

- Estimatene for vindverdier slo heller ikke til da Statkraft for 10 år siden bygde Europas største vindpark på land på Smøla. Men uten erfaringene vi hadde med oss fra dette pionérprosjektet, så ville det nok vært vanskeligere å ta beslutningen om å gå inn i et nytt ukjent område som havvind, sier han.

English version: Statkraft searches for more wind

Følg Aenergi på Twitter!

Les også

Siste fra Fornybart

Statkrafts vindsatsing

Investeringer: De neste fem årene, før en investeringsbeslutning blir gjort for Doggerbank, regner Statkraft med at 60 prosent av investeringene i vindkraft vil være i landbaserte anlegg og 40 prosent i havbasert vindkraft.

Effekt: Selskapet har i dag om lag like mange MW under bygging på land (i Sverige og Skottland) som til havs (Sheringham Shoal). I Norge har Statkraft i tillegg en stor portefølje av kommende prosjekter gjennom datterselskapet SAE Vind (samarbeid mellom Statkraft og Agder Energi), men ikke noe under utbygging. (Kilde: Statkraft)

 

Siste nytt

Siste 100 saker