• - De vet at de ikke kan håndtere oljesøl i Arktis, men later som om det ikke er et problem, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

    FOTO: Scanpix

- Gasslekkasje viser faren ved boring i Arktis

Total sliter med å få kontroll på gasslekkasjen i Nordsjøen. Greenpeace-leder Truls Gulowsen mener at dette viser at oljeselskapene ikke er klare for å bore i sårbare strøk i Arktis.

- Denne ulykken understreker at ting kan gå galt, sier Gulowsen til Aftenbladet.

Søndag mistet Total kontroll over en brønn på Elgin/Franklin-feltet, som er kjent for å være et av de største feltene i verden med høyt trykk og temperatur.

Det franske oljeselskapet fremdeles har ennå ikke planen klar for hva de skal gjøre for å få slutt på gasslekkasjen som har ført til at over 300 personer på to plattformer i området har blitt evakuert.

Total har funnet ut at gasslekkasjen ved en plattform i Nordsjøen kommer fra en forseglet brønn som ligger 4.000 meter under havbunnen. De har tidligere sagt at det kan ta så mye som seks måneder før de klarer å stanse utslippene.

Total har selv beskrevet brønnen som et inferno i jordens indre.

Ingen stopp-knapp

- Gjennom kommentarene fra Total kommer det fram at dette har vært en vanskelig brønn. Men de har fortsatt å prøve. Oljeselskapene ser ut til å mangle denne stopp-knappen. Derfor burde det kanskje være noe som samfunnet bestemmer for dem, og sier at det er noen brønner de ikke bør bore, sier Gulowsen.

Spørsmålet om oljeboring i arktiske strøk har vært gjenstand for politiske diskusjoner siden 1970-tallet.

Men presset er blitt større de siste årene, ettersom olje- og gassressursene minker andre plasser på kloden.

Boring etter olje og gass i arktiske strøk er forbundet med nye utfordringer, både i forbindelse med havdybde og trykk, men også ekstreme værforhold.

Les også

Greenpeace-aktivister border finske isbrytere

Greenpeace brukte fredag morgen til å ta seg opp på to finsk-eide isbrytere som Shell har leid til å bistå under prøveboring i Arktis i sommer.

Greenpeace har aksjonert flere plasser mot oljeselskapet Shell, som er i ferd med å starte sin første boring i Arktis senere dette året.

Statoil har også sagt at de ønsker å være i front når det kommer til boring i arktiske strøk.

Krever svar

I forrige uke uttalte Nordisk råd at de krever at de nordiske regjeringene tar opp saken om oljeboring i Arktisk råd for å etablere en juridisk bindende avtale om opprensing etter miljøulykker i Arktis.

– Erfaringen viser at ulykker i oljevirksomheten kan ha veldig alvorlige konsekvenser, og vi må gjøre alt vi kan for å forebygge ulykker i de arktiske områdene, sa Ann-Kristine Johansson, som er leder for Nordisk råds miljøutvalg.

– Erfaringen viser at ulykker i oljevirksomheten kan ha veldig alvorlige konsekvenser, og vi må gjøre alt vi kan for å forebygge ulykker i de arktiske områdene. I dag rår ikke oljeselskapene over tilstrekkelig sikker teknologi, og vi må sikre at de ikke går i gang med oljeboringer før de teknologiske forutsetningene er i orden, sier Johansson.

- Later som det ikke er et problem

Gulowsen mener at selv om oljeselskapene forstår at de ikke er klare for Arktis, går de likevel i gang med boringen.

- De vet at de ikke kan håndtere oljesøl i Arktis, men later som om det ikke er et problem. Det gir ikke tillit. Denne ulykken i Nordsjøen bekrefter at de ikke er klar for dette, og at de ikke klarer å stoppe en utblåsning. Det beste er derfor å vente, sier han.

Les også

Ingen nye leteområder i Nordsjøen

Olje- og energiministeren foreslår at 86 blokker skal lyses ut i 22. konsesjonsrunde. 72 av disse er i Barentshavet og 14 blokker i Norskehavet. Ingen er i Nordsjøen.

Gulowsen legger også til at utlysningen av nye leteområder på norsk sokkel også viser at norske myndigheter ikke er klar over de utfordringene og miljørisikoen som er forbundet med oljeboring i nordområdene.

Olje- og energiministeren foreslo på fredag at 86 blokker skal lyses ut i 22. konsesjonsrunde. 72 av disse er i Barentshavet og 14 blokker i Norskehavet. Ingen er i Nordsjøen.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

News in English? Click here!

Les også

Siste fra Miljø

Siste nytt

Siste 100 saker