• Statoil-sjef Helge Lund og Rosneft-sjef Eduard Khudainatov undertegnet lørdag 5. mai 2012 avtalen mellom de to selskapene, med Vladimir Putin som tilskuer.

    FOTO: Yana Lapikova, AP/Scanpix

Amnesty kritiserer Statoil

Rosneft fikk sine eiendeler gjennom en svært tvilsom prosess. Statoils avtale med det russiske oljeselskapet stiller spørsmål ved det norske selskapets egne etiske retningslinjer, mener Amnesty International.

President Vladimir Putins regjering slo oljeselskapet til sin politiske utfordrer, Mikhail Khodorkovsky, Yukos konkurs.

Deretter solgte han nesten alle selskapets eiendeler til statseide Rosneft i en prosess som mange mener var en ulovlig nasjonalisering av oljeselskapet i 2004.

Reiser spørsmål om Statoil

- Med tanke på Rosnefts historikk og hvordan de klarte å sikre seg eierskapet over det som en gang var Yukos og i Mikhail Khodorkovskys eierskap, så er det grunn til å spørre seg om Rosnefts etiske standard er i samsvar med Statoils standarder, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International til Aftenbladet.

Ekeløve-Slydal sier at Statoil selv er svært opptatt av å understreke at de respekterer menneskerettighetene og har høye etiske standarder.

- Et viktig element her er nullaksept for korrupsjon. Statoil understreker at de foretar risikoanalyser på menneskerettigheter når det gjelder valg av land, partnere og prosjekter, samt at de forventer at deres partnere har etiske standarder som er i samsvar med deres egne etiske standarder.

- Dersom det er uproblematisk å inngå en slik avtale med et selskap som Rosneft, er det viktig å få klarhet i hva Statoil selv mener med at deres partnere skal ha etiske standarder som er i samsvar med Statoils. Amnesty er opptatt av å holde Statoil ansvarlig på de etiske standardene de selv hele tiden sier de står for, og at de må etterleves i praksis dersom de skal ha noen verdi, sier Ekeløve Slydal.

Yukos

Yukos var en gang Russlands største oljeselskap.

President Vladimir Putins regjering slo Yukos konkurs og solgte nesten alle selskapets eiendeler til statseide Rosneft i en prosess som mange mener var en ulovlig nasjonalisering av oljeselskapet i 2004. Putin hevdet at Yukos skyldte den russiske staten 30 milliarder dollar. 55,000 aksjonærer mistet sine aksjer.

- Produksjonsenheter overtatt fra Yukos står for størstedelen av Rosnefts produksjon i dag. Det er ikke noen tvil om at den russiske staten likviderte Yukos og at Rosneft kjøpte eiendelene i en lite gjennomsiktig prosess, sier Russland-ekspert Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt.

- Men var det Rosneft som stod bak, slik noen har hevdet? Mye tyder vel på at prosessen mot Yukos var politisk motivert, men at Rosneft nøt godt av prosessens resultat. Spørsmålet er allikevel om Rosnefts rolle i denne prosessen er helt legitim.

Fengslet

Yukos-eier Mikhail Khodorkovsky ble fengslet i 2003 for svindel etter at han utfordret Putin politisk. I 2010 fikk han en ytterligere straff og skal nå i utgangspunktet sitte i fengsel i Sibir fram til 2016.

- Mikhail Khodorkovsky sitter nå fengslet i Russland. Amnesty International anerkjenner ham som samvittighetsfange. Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dessuten erklært at skattekravet som Khodorkovsky er idømt 14 års fengsel for er urimelig, sier Ekeløve-Slydal.

Pressetalsmann i Statoil Bård Glad Pedersen sier at det norske oljeselskapet har ansvar for å sikre at virksomheten gjennomføres i samsvar med relevante internasjonale og norske regler, "med absolutt nulltoleranse mot korrupsjon og i samsvar med vårt etiske verdigrunnlag".

Børsnotert selskap

- Når vi samarbeider med andre selskaper legger vi vekt på å sikre dette best mulig, det gjelder også i samarbeidet med Rosneft, sier Pedersen.

- Rosneft er et børsnotert selskap som samarbeider med flere internasjonale selskaper.

- Statoil slutter seg til de store oljeselskapene som behandler Rosneft som en legitim partner. Det er klart at de avtalene som Rosneft har inngått med ExxonMobil, Chevron, Eni og Statoil bidrar til å få Rosneft ut av den skyggen som Yukos-saken har kastet over selskapet, sier Arild Moe.

- Yukos-saken er ikke død, men det er snart åtte år siden selskapet ble oppløst. Det er et spørsmål om hvor lenge dette skal henge over Rosneft. Skal man si at dette er fortiden?

Les også

Siste fra Olje og gass

Fakta

Statoil signerte lørdag 5. mai en avtale med det russiske statseide selskapet Rosneft om å lete sammen i uutforskede områder offshore i Russland og Norge, samt å gjennomføre felles tekniske studier av to russiske felt onshore. Den gir også Rosneft mulighet til å erverve andeler i utvalgte Statoil-prosjekter.

Siste nytt

Siste 100 saker