• Agora Oil & Gas AS holder til i Veritasbygget i Stavanger.

    FOTO: Agora

Cairn kjøper Agora for 2,6 milliarder

Det britiske oljeselskapet Cairn Energy har kjøpt Agora Oil & Gas AS for rundt 2,6 milliarder kroner. - Nå får selskapet større muskler, sier administrerende direktør Svein Ilebekk.

Det var tidligere Revus-topper med Svein Ilebekk i spissen som etablerte det nye oljeselskapet Agora Oil & Gas i 2009.

Investeringsfondet RIT Capital Partners og Lord Rothschild-familien gikk inn i selskapet sammen med ledelse og ansatte i Agora.

Nå er den totale kjøpesummen som Cairn må ut med 450 millioner dollar, 43 prosent i kontanter og 57 prosent i Cairn-aksjer.

Les også

Starter nytt oljeselskap i Stavanger

Tidligere Revus-topper med Svein Ilebekk i spissen har dannet et nytt oljeselskap i Stavanger - Agora Oil & Gas.

Gründeren Ilebekk, som cashet inn 96,1 millioner kroner på salget av sine Revus-aksjer til tyske Wintershall året før, sier at denne gangen tar de fleste oppgjøret ut i aksjer i det nye moderselskapet.

- Dette viser at de har tro på selskapet og ønsker å bygge det videre. Det viktigste for begge parter har vært å bevare teamet. Vi har vist at vi er et godt leteteam. Det er vi fornøyde med at vi får til å videreføre, sier han til Aftenbladet.

Godt fornøyd

- Investorene er godt fornøyd, men vi ønsker å fokusere på de mulighetene dette oppkjøpet gir selskapet i form av større finansielle muskler.

Ilebekk forsetter som administrerende direktør for Agora i Norge. Eneste forskjellen er at han nok må belage seg på flere turer til Cairns hovedkontor i Edinburgh for å rapportere inn til styret der.

- Det positive er at dette fører til en økt satsing. Vi får en mer aggressiv tilgang til nye lisenser, og det kan føre til bedre utbygging av nye funn. Tidligere var Agora et rent leteselskap. Nå blir det snakk om å finne, være med på utbygging og produksjon.

Interesser i 11 lisenser

Gjennom oppkjøpet av Agora vil Cairn få eierinteresser i til sammen elleve lisenser i Nordsjøbassenget, seks på britisk og fem på norsk sokkel.

I to av de britiske lisensene Tybalt og Catcher, Catcher øst, Varadero og Burgman har Agora gjort flere funn. En utbyggingsplan for Catcher-lisensen vil sannsynligvis bli innlevert i løpet av året.

Agora har begynt årets borekampanje på til sammen ni lete- og avgrensingsbrønner, seks på britisk og tre på norsk sokkel. Tre av brønnene er for tiden under boring og resultatene fra to av disse, Skarfjell og Cladhan South er forventet i løpet av de neste ukene. Skarfjell er Agoras første brøn på norsk sokkel.

Ilebekk sier at selskapet nå også er klar til å søke på nye lisenser både på britisk sokkel og i både TFO-runden og 22. konsesjonsrunde på norsk sokkel.

Balansert portefølje

Cairn er først og fremt kjent for sin aktivitet i India og Vest-Grønland. Kjøpet av Agora er en del av selskapets strategi for å få en mer balansert portefølje.

- Kjøpet av Agora er viktig for å skape en god balanse i Cairns portefølje, sier administrerende direktør Simon Thomson i Cairn Energy og legger til at selskapet nå får muligheten til å generere snarlig produksjon og kontantstrøm gjennom deltakelse i leteprosjekter med lavere risikoprofil i modne områder.

- Agora har etablert en attraktiv leteportefølje og det vil bli boret en rekke spennende brønner i 2012 og i årene som kommer, sier Thomson.

Transaksjonen forutsetter godkjenning av britiske og norske myndigheter.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

Les også

Siste fra Olje og gass

Relaterte bilder

Svein Ilebekk, administrerende direktør i Agora. FOTO: Kolbjørn Andreassen

Siste nytt

Siste 100 saker