• Skip og fly har blitt fortalt at de må holde seg unna Totals Elgin-plattform etter en stor gasslekkasje, som ennå ikke er under kontroll.

    FOTO: Total

Flyforbudssone etter gasslekkasje i Nordsjøen

Det er opprettet en flyforbudssone i området på grunn av eksplosjonsfaren etter gasslekkasjen som startet søndag ved Totals olje- og gassplattform . Shell har evakuert 85 personer fra en naboplattform.

Total har iverksatt en beredskapsplan, ifølge en pressemelding fra selskapet. De skiver videre at de prøver alt de kan med å få gasslekkasjen fra plttformen Elgin Well Head i Nordsjøen under kontroll.

Les også

Gasslekkasje fra plattform i Nordsjøen

En plattform i Nordsjøen er omkranset av en gassky etter en lekkasje, som førte til evakuering av over 230 arbeidere. Situasjonen kan være dramatisk, mener Bellona.

Det franske oljeselskapet sier at de har brakt inn eksperter fra franskrike og at de vil se på ulike muligheter for å stoppe lekkasjen over de neste par dagene. Men selskapet innrømmer at dette er noe som kan komme til å vare lenge.

Shell sa til BBC at på grunn av eksplosjonsfaren i området har selskapet evakuert ikke-essensielt personell tilbake til Aberdeen i Skottland fra Shearwater-plattformen og boreriggen Hans Deul.

Ikke-flysone

Den britiske kystvakten har beordret all skipsfart til å holde seg minst 3,2 kilometer fra plattformen. Det er også en 3-mils flyeksklusjonssone i området, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Lekkasjen startet søndag ved olje- og gassplattformen Elgin Well Head i Elgin- og Franklin-feltene, som har franske Total som operatør. Plattformen ligger om lag 240 kilometer fra Aberdeen på østkysten av Skottland.

- Folk 11 kilometer unna kan se en gassky som kommer fra Total-riggen, sa Jake Molloy, som er leder for olje- og gassarbeidere i fagforeningen RMT til nyhetsbyrået Reuters i går, mandag.

- Brønnen som det er snakk om, har skapt problemer for Total en god stund. Det ble besluttet å stenge den av, men så begynte det å utvikle seg en hendelse i helgen.

11 kilometer kondensatflak

Ifølge rapporter har et flak som er 11 kilometer langt og inneholder opp til 23 tonn kondensat lekket ut i havet.

Evakuering av Elgin-plattformen og boreriggen Rowan Viking begynte klokken 12.15 på søndag, rett etter at gasslekkasjen ble oppdaget. 150 personer ble flyss tilbake til Aberdeen og 69 ble tatt med til nærliggende installasjoner.

Resten av mannskapet ble evakuert mandag kveld.

Hendelser tidligere

Ifølge Bellona ble det under boringen av Elgin Franklin i 2003 satt verdensrekord i trykk og temperatur i Franklin Vest.

Under boringer i dette området ble det i reservoaret funnet trykk på mellom 600 til 1100 bar, og temperaturer på opptil ca 200 grader.  

Bellona-leder Frederic Hauge forteller også at miljøstiftelsen sitter på informasjon om at det har vært hendelser med storulykkepotensiale på dette feltet tidligere, blant annet i 2005.

Det er også tidligere avdekket alvorlige sikkerhetsmangler på feltet.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

News in English? Click here!

Les også

Siste fra Olje og gass

Siste nytt

Siste 100 saker