• Det lekker gass fra Elgin-plattformen. Her med Rowan Viking ved siden av 52 timer etter at lekkasjen startet.

    FOTO: Total

Gasslekkasje trolig fra gammel brønn

Gasslekkasjen i Nordsjøen kommer sannsynligvis fra en brønn som ble plugget for et år siden. - Dette er gode nyheter, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Lekkasjen stammer trolig fra en svikt i en brønn 4,000 meter under jordens overflate som ble plugget og forlatt for et år siden, sa Jacques-Emmanuel Saulnier, en pressetalsmann for Total, på torsdag.

Gasslekkasjen synes å være begrenset til brønnhodet på Elgin-installasjonen, og det er ingen tegn til utslipp av eksplosiv gass eller kondensat direkte fra havbunnen.

- Dette er selvfølgelig ikke bra fordi en lekkasje er alvorlig, men det er ikke så galt som det kunne ha vært, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Aftenbladet.

- Hvis lekkasjen kommer fra rørledningen, kan Total bruke gjørme og væske for å stoppe lekkasjen.

Total sier også at gasskyen som har lekket fra plattformen og som har blåst østover ikke inneholder giftige stoffer, og utgjør dermed ikke risiko for arbeidere på nærliggende olje- og gassinstallasjoner.

Les også

Statoil borer lignende brønn

Flammen brenner ennå bare 100 meter fra gassen som fortsetter å lekke ut fra Totals plattform i Nordsjøen. Statoil borer en brønn der forholdene er lignende.

Men eksperter er fremdeles bekymret for at flammen som ennå brenner på plattformen kan komme til å føre til en eksplosjon.

Samme eksperter som Macondo

Saulnier sa at Total har hyret inn eksperter fra Wild Well Control for å finne ut hvordan de kan stoppe lekkasjen. Det er det samme firmaet som hjalp BP å stenge Macondo-brønnen i Mexicogolfen.

Et skip med to fjernstyrte undervannsbåter, samt to skip med brannmannskap om bord er på vei inn mot området rundt gasslekkasjen for å prøve å slukke flammen som ennå brenner 100 meter fra der gassen lekker ut.

Hvis gassen kommer fra reservoaret ka det ta lang tid før man kan stopped lekkasjen. Men dersom det kommer fra en gasslomme, kan det slutte av seg selv, mener Bellona.

- Dette er ikke bra fordi en lekkasje er alvorlig, men det er ikke så galt som det kunne ha vært, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Aftenbladet.

- Hvis lekkasjen kommer fra rørledningen, kan Total bruke gjørme og væske for å stoppe lekkasjen.

Hvis gassen kommer opp gjennom brønnen, er det sannsynlig at gassen lekker gjennom pluggen som ble brukt for å stenge den for et år siden, sier Hauge.

Det verste scenarioet vil være hvis denne lekkasjen er knyttet til Franklin West reservoaret, ifølge Bellona. Dette inneholder mer enn 15 milliarder kubikkmeter gass.

Gode nyheter

- Gasslekkasjen inneholder ikke hydrogensulfid. Det er gode nyheter fordi det tyder på at gassen kommer fra en gasslomme i rørene over reservoaret. Det betyr også at miljøskadene er mindre, sier Hauge.

Det franske oljeselskapet har ikke kommet med et anslag over utslippene av gass og kondensat.

Totals aksjekurs har falt med nesten 8 prosent denne uken, etter at gasslekkasjen startet på søndag. Kredittbyrået Fitch sa tidligere denne uken, ifølge avisen Financial Times, at dersom Total må forlate området for godt, kan det komme til å koste Total opp mot 5,7 milliarder euro, eller 43,6 milliarder kroner.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

News in English? Click here!

Les også

Siste fra Olje og gass

Siste nytt

Siste 100 saker