• Det var den flyttbare riggen Bredford Dolphin som fant olje for Lundin i Johan Sverdrup.

    FOTO: Lundin Petroleum

Lundin fant mer olje i Johan Sverdrup

Lundin har funnet mer olje i Johan Sverdrup. Men selskapet vil vente til slutten av året med å offentliggjøre et nytt anslag på hvor mye de tror funnet inneholder.

Det svenske oljeselskapet sier i en melding at de fant en 54 meter lang oljekolonne da de boret en avgrensningsbrønn i området.

Brønnen ble boret i midtre del av Nordsjøen om lag seks kilometer sørvest for oljefunnbrønnen 16/2-6 (Avaldsnes) og vel to kilometer sørøst for brønnen 16/2-8 (Aldous Major South).

Dette er den sjuende brønnen som blir boret i denne lisensen. Den ble boret med den flyttbare riggen Bredford Dolphin.

Les også

Letesjef i Statoil, Gro G. Haatvedt, viser fram prøver fra det nyeste, lovende funnet i Nordsjøen.

Det bobler i svart champagne

- Dette er olje i champagneligaen, og vi kan ikke utelukke at det er mer, sier Tim Dodson, letedirektør i Statoil.

Selskapet sier at oljen de fant var av den samme gode kvaliteten som tidligere funn. Letedirektør i Statoil Tim Dodson har tidligere beskrevet oljen i Johan Sverdrup-funnet som ”olje i champagneligaen”.

- Svært fornøyd

Lundin vil nå bore et sidesteg til denne brønnen for å finne mer ut mer om reservoaret. Dette kommer til å ta rundt 25 dager.

- Vi er svært fornøyd med den siste avgrensningsbrønnen som var i tråd med de forventningene vi hadde. Det har også gitt oss gode data for å planlegge videre, sier Asheley Heppenstall, president og administrerende direktør for Lundin Petroleum.

Les også

Gigantfunnet kan være mindre enn antatt

Lundin har avsluttet boringen på Avaldsnes med skuffende resultater.

Så langt har det vært mest jubel når resultatene fra boringer i dette området har kommet inn. Men Lundin sa i januar at resultatene fra den forrige avgrensingsbrønnen høyst sannsynlig ville føre til at ressursestimatet for Avaldsnes nedskrives.

Avaldsnes er den ene delen av gigantfunnet Johan Sverdrup i Nordsjøen. Sammen med Statoils funn, Aldous Major, regner man med at giganten kan inneholde så mye som 3,3 milliarder fat olje. Det vil i tilfelle plassere funnet blant de tre største i Norges historie.

Avgrensingsbrønnen er del av en omfattende borekampanje i området. Johan Sverdrup-funnet strekker seg over et området på nesten 200 km. Både Lundin og Statoil har tidligere sagt at det derfor må bores en rekke brønner for å få et mer eksakt estimat på hvor mye olje funnet inneholder.

Tenkepause

Nå sier Lundin at de må ha en lengre tenkepause før de vil si noe mer om hva funnet kan inneholde.

- I lys av kommende ytterligere avgrensningsbrønner på Johan Sverdrup i PL501 og i PL265, har vi bestemt oss for å utsette oppdateringen av ressursanslaget til vi har avsluttet dette årets boreprogram, sier Heppenstall.  

Lundin er operatør på Avaldsnes-siden av funnet med 40 prosent andel. De andre rettshaverene er Statoil med 40 prosent og Maersk Oil Norway med 20 prosent.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

Les også

Siste fra Olje og gass

Siste nytt

Siste 100 saker