• Det er russiske skatteregler som gjør at selskapene er skeptiske til investeringen.

    FOTO: OAO Gazprom, Scanpix

Sjtokman-beslutning utsatt igjen

Beslutningen om utbyggingen av Sjtokman-feltet i Barentshavet er utsatt igjen, denne gangen til juli. Statoil vil styrke dialogen med russiske myndigheter.

Etter at de tre partnerne partnerne Gazprom, Total og Statoil bestemte seg for i romjulen at de likevel ikke kunne bestemme den første utbyggingen av Sjtokman-feltet i Barentshavet før nyttår, fortalte direktør Andrei Krivorotov i utviklingsselskapet Shtokman Development at avgjørelsen skulle være klar innen april.

Men nå er beslutningen utsatt igjen.

- Vi har forlenget avtalen for prosjektet fram til 1. juli, sier pressetalsmann i Statoil Bård Glad Pedersen til Aftenbladet.

Forlengelsen av avtalen ble vedtatt under et styremøte hos Shtokman Development AG (SDAG) i Moskva på torsdag.

Ikke forsvarlig nå

Det er russiske skatteregler som gjør at selskapene er skeptiske til investeringen. Slik det er nå, er det ikke kommersielt forsvarlig å sette ignag med prosjektet, mener oljeselskapene.

- Utfordringen er å få god lønnsomhet i prosjektet. Derfor har vi besluttet å jobbe videre med å optimalisere prosjektet teknisk og økonomisk, og styrke dialogen med russiske myndigheter, sier Glad Pedersen.

-Systemet i Russland er tilpasset utbygginger på land, og ikke store kapitalintensive offshore utbygginger som dette prosjektet. Vi jobber videre nå fordi vi mener at her er det mulig å finne en løsning, legger han til.

Viktig for Statoil

Jan Helge Skogen, som leder Statoils virksomhet i Russland sa til Aftenbladet tidligere i år at Sjtokman-feltet er veldig viktig for Statoil.

- Feltet er et veldig viktig steg inn i russisk Arktis. Så vi har ambisjoner utover Sjtokman, sa Skogen i januar.

Han var klar på at de har vært tydelige på overfor russiske myndigheter på at alt det tekniske er klart for å si ja til Sjtokman-utbygging.

Statoil jobber også aktivt med flere prosjekt i Russland. Dermed blir det nye skattesystemet avgjørende for mye.

Følg Aenergi.no på Twitter.com/AenergiNO

News in English? Click here!

Les også

Siste fra Olje og gass

Siste nytt

Siste 100 saker