• Havmøller kan gjøre elektrifisering av olje-og gassinstallasjoner langt billigere enn vanlig landstrøm.

    FOTO: Fredrik Refvem

Statoil og Zero glade for havmølle-rabatt

Dette er veldig interessant, sier Ståle Tungesvik i Statoil om gunstige oljeskattebetingelser for offshore vindkraft.

Tungesvik er fornybardirektør i Statoil. Selskapet eier 50 prosent av Sheringham Shoal vindpark på britisk sokkel.

- Der var også rammebetingelsene bedre enn på norsk side, forklarer Tungesvik.

Den godkjente oljeskattmodell for Siragrunnen Vindpark AS finner han «veldig interessant» for elektrifisering av norske olje- og gassinstallasjoner.

Siragrunnen Vindpark er planlagt med turbiner på 10 til 40 meters dyp. Tungesvik har fortsatt tro på at flytende Hywind-turbiner under samme skattebetingelser kan bli vel så konkurransedyktige.

Testturbinen på 2,3 MW, som vi ellers finner landmodeller av på Høg-Jæren, leverte hele 10,1 GWh i fjor. Det er det i følge Siemens bare en av hundre turbiner av samme størrelse som oppnådd.

Mer, takk

Zero er den av miljøorganisasjonene som har kjempet hardest for fornybar energi til drift av olje- og gassinstallasjoner.

- Det er mange felt som må elektrifiseres. Derfor er det positivt at næringen tar et initiativ, sier politisk rådgiver Kari Elisabeth Kaski i Zero. Hun mener likevel at myndighetene må trø til for å få enda mer fart på havvindsatsingen.

Det er anslått at elektrifisering av nye og gamle felt krever inntil 1500 MW i effekt. Siragrunnen kan bidra med 200 MW og Havsul 1, godkjent i 2009, med 350 MW.

Optimisme på Hidra

Fredag er det anbudsåpning for undersjøisk tunnel til Hidra i Flekkefjord.

Les også

Harald Dirdal vil bruke vindturbiner på Siragrunnen til elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner.

Billig vindkraft til plattformer

- Dette er et gjennombrudd for klimaet, sier Harald Dirdal etter at Oljeskattekontoret har akseptert at vindkraft til havs kan følge petroleumsskatteregimet.

- Riggområdet kan bli en del av en vindkraftbase med 300 meter kaifront. Sånn sett kan tunnelen til rundt 450 millioner kroner bli en forsmak for ti ganger så store investeringer, sier Jacob Loga. Selskapet han representerer, SNU Sør, har da også fornyet en intensjonsavtale med vindparkselskapet.

Lokaliseringen av vindkraftbase i Hidrasundet er ideell med innseiling fra begge sider i rent farvann uten losplikt. Ordfører Jan Sigbjørnsen (H) sier Flekkefjord jobber med regulering og er i dialog med både NVE og Siragrunnen Vindpark AS.

Les også

Siste fra Olje og gass

Klimanyhet

Oljeskattekontoret har godkjent at oljeselskaper kan trekke 78 prosent av på skatten for leasing av Siragrunnen Vindpark AS. Dette vil gjøre elektrifisering av olje-og gassinstallasjoner langt billigere enn vanlig landstrøm.

Siste nytt

Siste 100 saker