Lørdag skrev Aftenbladet om den mekaniske bedriften GMV på Forus. Til tross for at maskinene går for fullt, og daglig leder Tor Ole Talgø må si nei til nye kunder, må han betale langt mer i leasingrente på maskinene sine enn folk flest må betale i boliglånsrente.

Han frykter at de mekaniske bedriftene ikke får investert så mye som behovet tilsier, og at det dermed ikke vil være nok til å ta unna veksten som kommer.

Røde tall i 2010 og 2011 og dagens uro i Europa rammer bransjen hardt, mener salgsleder Reidar Kverneland i Ravema. Selskapet er blant de største leverandørene av datastyrte dreiebenker i Norge, og har demosenter på Orstad.

Kommer mer

Kverneland skjønner ikke hvorfor en industri som bidrar til verdiskapning, skal holdes igjen. Han peker på at noen må lage alt det ingeniørene skal tegne i årene som kommer.

- De mekaniske bedriftene har fulle ordrebøker, langsiktige avtaler og prisene har fått et riktig nivå igjen. Så det ser skikkelig bra ut. Og mye mer kommer det framover når de store prosjektene settes i gang. At de da ikke kan investere mer, er beklagelig, sier Kverneland.

Endring etter finanskrisen

Da alle piler pekte oppover og ingen tenkte på finanskrisen, var ikke finansiering av nye maskiner noe problem for seksmannsbedriften Jæren Maskinering på Nærbø.

- Da omtrent heiv bankene penger etter oss, og vi fikk lease nye maskiner uten problem. Slik er det ikke lenger, sier daglig leder og eier Gaute Bøe.

Ikke tid

- Etter ferien begynte det å ta seg opp igjen. Nå har vi fått noen store kontrakter, og har mye å gjøre. Leveringstidene er en del lenger nå, men vi prøver å hjelpe dem som kommer. Utfordringen blir å ta unna veksten, sier Bøe.

At bankene har forandret innstilling etter finanskrisen, merker han på kravet til sikkerhet.

- Vi har hatt underskudd et par år, og det gjør også at kravene skjerpes. Samtidig ser vi at vi har igjen for at vi hele tiden har vært åpne om situasjonen vår. Da stoler bank og leasingselskap på oss, sier Bøe.

Ta unna veksten

- Vi har klart å ordne finansieringen greit. Vi har en CNC-maskin som snart er nedbetalt, og som bank og finans ser at de har som sikkerhet. Og så har vi vist at vi klarer å tjene penger igjen, sier Gaute.

I fjor endte omsetningen på 8,5 millioner kroner, med et overskudd på rundt 500.000 etter skatt.

Historisk lav rente

Leder for bedriftsmarkedet i SR-Finans, Marianne Bakke-Andersen, synes ikke sammenligningen mellom boliglån og leasing er helt naturlig. Underbruket av Sparebank 1 SR-Bank skryter av å være størst på leasing i regionen.

- Risikoen med å låne ut penger til privatpersoner med pant i fast eiendom, er betydelig lavere enn å låne ut til bedrifter. Det skal gjenspeiles i prisen en betaler for å låne penger. Med pant i fast bolig er risikoen tilnærmet null, sier Bakke-Andersen.

- Men mange melder om fulle ordrebøker og lyse utsikter?

- Ting svinger fort, og for oss er det viktig å forstå risikoen i markedet. Uroen i Europa gjør at prisen på vår råvare, som er penger, er høyere enn tidligere. Men gode prosjekt får finansiering. Og vi må huske på at renten vi opererer med nå, er lav i et historisk perspektiv, sier Bakke-Andersen.