• Seks personer ble kjørt til sykehus etter eksplosjonen hos Malm Orstad 7. november, tre av dem var alvorlig skadet.

    FOTO: Asle Haukland

  • Åstedsundersøkelser har vært med på klarlegge hva som førte til eksplosjonen hos Malm Orstad, og at Voll-bedriften ikke kan lastes.

Politiet henlegger Malm Orstad-saken

Politiet mener Voll-bedriften Malm Orstad ikke kan lastes for eksplosjonen i november, hvor tre personer ble alvorlig skadet.

7. november i fjor ble tre personer alvorlig skadet i en kraftig eksplosjon hos oljeserviceselskapet Malm Orstad på Voll. Siden har politiet etterforsket saken for å få klarhet i om det har skjedd noe straffbart.

Nå har konklusjonen kommet. Politiet har valgt å henlegge saken, melder Jærbladet.

– Vår etterforskning konkluderer med at bedriften har gjort en god risikovurdering i forkant, og har derfor henlagt saken på bevisets stilling, sier leder Ole Johan Røykenes ved Rogaland politidistrikts Nordsjø- og miljøseksjon.

Les også

Han håper at de skadde skal slippe fra ulykken uten mén og venter på politiets rapport. Daglig leder Magne Orstad har hatt mange netter som ikke har vært helt gode.

Tung ventetid for Malm Orstad

Framtiden ser lysere ut enn på lenge for Malm Orstad AS. Likevel sliter sjefen med å få sove om nettene.

Saken er også avsluttet hos Arbeidstilsynet, med beslutning om henleggelse.

Politiet måtte vente til etter jul med å avhøre de tre skadde som lå på Haukeland universitetssjukehus. Både avhørene av disse og andre vitner, samt åstedsundersøkelse, har gjort at politiet nå henlegger saken.

– Ut fra hva vi har funnet ut av, kan ingen straffes for ulykken i henhold til straffeloven og arbeidsmiljøloven. Man kan ikke forutse alt, sier Røykenes til Jærbladet. 

Allerede den første uken etter eksplosjonen antok politiet at en oljelekkasje var årsaken. Nå er dette endelig bekreftet.

– Oljelekkasjen har ført til at en oljetåke trolig har oppstått inne i lokalet, der det også har vært en tennkilde. Da døren ble åpnet, har oksygen kommet til, noe som har ført til brann, avslutter Ole Johan Røykenes.

– Vi har hele tiden spilt med åpne kort i denne saken og synes nå det er godt at både politiet og Arbeidstilsynet har konkludert med at våre arbeidsrutiner og kontrollsystemer ikke var klanderverdige. Samtidig er det viktig for oss å understreke at vi fra første stund har hatt fokus på menneskene oppi dette, sier daglig leder Magne Orstad.

De seks som ble skadet i Malm Orstads testsenter ved fabrikken på Voll den 7. november i fjor, er alle utskrevet fra sykehuset. To av dem er tilbake i jobb.

– Hendelsen den 7. november har minnet oss på at ulykker kan skje, selv med gode kontrollsystemer intakt. Vi har lært av dette, og jobber nå for å utvikle enda tryggere kontroll- og sikkerhetssystemer. Erfaringene ulykken har gitt oss, bruker vi både inn i vårt eget system og videreformidler til andre.

Onsdag skal nestleder i Malm Orstad, Bjørnar Huru, foredra hos Statoil i Oslo.

Les også

Siste fra Oljeservice

Siste nytt

Siste 100 saker