Norges eldste matridder

Hun liker å «jukse littegranne», elsker kruspersille og har gitt ut over 50 kokebøker.

I 1994 ble hun slått til ridder av St. Olavs Orden, 1. klasse. Ingrid Espelid Hovig holder koken, 83 år gammel. I år åpnet hun for første gang en festival.

- Hvordan var det å åpne Gladmat?


- Jeg har aldri åpnet noen festival før, så du får spørre publikum hva de syntes om meg. Men det var en stor opplevelse.

- Hvillken betydning har en slik matfestival?


- Rogaland er det store matfylket i Norge, og produserer både lam, hummer, poteter og grønnsaker. For ikke å glemme sardiner - jeg elsker sardiner. Dessuten dyrkes det mye kruspersille her - den har jo blitt merkelappen min.

- Hva er betyr temaet gastronomi og sunnhet for deg?


- Mange tror at sunn mat ikke er smaker godt. Kunsten er å lage velsmakende mat av sunne produkter. Maten skal ikke drukne i fett og fløte.

- Hvordan er det å være hele Norges matmor?


- Jeg er vel heller Norges eldste matmor.

- Du holder deg godt, hva er hemmeligheten?


- Oppskriften er mat og mosjon. Det er viktig å ha et sunt kosthold.

- Hvordan er mattrendene nå i forhold til før?


- Før i tiden trengte man mer tid på kjøkkenet for å bli ferdig. Nå er hverdagskosten enklere. Vi må ta vare på den tradisjonsrike maten.

- Hvilke sommerplaner har du?


- Jeg skal på hytta i Sør-Trøndelag, så til Bergen i tre uker. Der skal jeg ha det hyggelig med slekt og venner.

- Hva skal du få med deg på Gladmat?


- Så mye som mulig, Jeg skal smake på masse god mat og treffe gamle bekjente. Jeg har mange gode kokkervenner her, tror jeg, sier Ingrid Espelig Hovig.



Les også