Norges eldste matridder

Hun liker å «jukse littegranne», elsker kruspersille og har gitt ut over 50 kokebøker.

I 1994 ble hun slått til ridder av St. Olavs Orden, 1. klasse. Ingrid Espelid Hovig holder koken, 83 år gammel. I år åpnet hun for første gang en festival.

- Hvordan var det å åpne Gladmat?


- Jeg har aldri åpnet noen festival før, så du får spørre publikum hva de syntes om meg. Men det var en stor opplevelse.

- Hvillken betydning har en slik matfestival?


- Rogaland er det store matfylket i Norge, og produserer både lam, hummer, poteter og grønnsaker. For ikke å glemme sardiner - jeg elsker sardiner. Dessuten dyrkes det mye kruspersille her - den har jo blitt merkelappen min.

- Hva er betyr temaet gastronomi og sunnhet for deg?


- Mange tror at sunn mat ikke er smaker godt. Kunsten er å lage velsmakende mat av sunne produkter. Maten skal ikke drukne i fett og fløte.

- Hvordan er det å være hele Norges matmor?


- Jeg er vel heller Norges eldste matmor.

- Du holder deg godt, hva er hemmeligheten?


- Oppskriften er mat og mosjon. Det er viktig å ha et sunt kosthold.

- Hvordan er mattrendene nå i forhold til før?


- Før i tiden trengte man mer tid på kjøkkenet for å bli ferdig. Nå er hverdagskosten enklere. Vi må ta vare på den tradisjonsrike maten.

- Hvilke sommerplaner har du?


- Jeg skal på hytta i Sør-Trøndelag, så til Bergen i tre uker. Der skal jeg ha det hyggelig med slekt og venner.

- Hva skal du få med deg på Gladmat?


- Så mye som mulig, Jeg skal smake på masse god mat og treffe gamle bekjente. Jeg har mange gode kokkervenner her, tror jeg, sier Ingrid Espelig Hovig.



Les også

INGRID ESPELID HOVIG


Født: 3. juni 1924
Sivilstand: Enke, var gift med avdøde arkitekt Jan Inge Hovig.

Bosted: Oslo
Yrke: Pensjonist. Kjent som hele Norges matmor.

Anledning: Åpnet Gladmat- festivalen 2007.

Relaterte bilder

FOTO: Anita Arntzen.

Siste nytt

Siste 100 saker