Malmö: - Du merker den annerledes atmosfæren straks du er ute av jernbanestasjonen, slår frilansjournalisten Arild Sandgren fast.

Atskillige svensker og dansker har base i Sør-Sverige, men jobber i København. Også stavangermannen Sandgren jobber i den danske hovedstaden, men er ofte i Malmö.

- Byene ligger i hvert sitt land. De er begge store, med de fleste tilbud. Likevel bruker jeg dem på vidt forskjellig måte, legger Sandgren til.

Sammenlignet med den uformelle livsstilen som utfolder seg i sentrale København, er Malmö streng, formell, nesten litt striks. Bygninger og gatebilder er staselige, monumentale og åpne.

I Malmö slår folk verken ut håret eller fråtser i fargerike gevanter når de går på byen. For en tilflyttet nordmann er det nærmest blitt en dille å vandre gatelangs i folkemylderet og sortere dansker fra svensker. Og den uhøytidelige «vrakingen» slår sjelden feil, utfra disse enkle kriteriene!

Forskjellene har ingenting å gjøre med den store kontingenten innvandrere i Sveriges tredje største by: På svensk vis er de plassert i et eget samfunn, nærmest en lukket bydel, Rosengård. De registreres helst av storsamfunnet når de gjør noe galt.

Grunnleggende ulike

Forskjellene mellom de to nabofolkene understrekes av den danske journalisten Jacob Elkjær i avisa Politiken. Han er svensk gift:

- Integrering over brua er utopi. Myndighetene har ikke lagt til rette for det. Dessuten er holdningen i de to folkeslagene grunnleggende forskjellig på viktige livsområder, sier han: Svenskene ser på samfunnet som en overordnet faktor. I Danmark har du rett til å gå i hundene, ikke i Sverige.

- Hvis svenskene ser en ungdom med røde øyne, er han en mulig stoffmisbruker. I Danmark har han bare røkt litt hasj.

Fascinerende

Malmö er spennende og absolutt en avstikker verd, om du er i København eller på biltur i Sør-Sverige.

Da de sosiale problemene tårnet seg opp for et par tiår siden, satset byens politikere på kultur. I dag kan få byer måle seg med tilbudet av spennende moderne kunst i spektakulære gallerier, opera, konserter og folkelig kultur.

Storbyen Malmö sliter hardt med budsjettene, mens nabokommuner som Vellinge med tettstedet Falsterbo der de velstående helst vil bo, er blant Sveriges rikeste. Også atskillige nordmenn nyter nå frihet og ferieliv i egne hus i Skåne.

- Sjelden finner du så mye severdig og høyverdig på så lite område som i og rundt sentrum av Malmö, sier Sandgren.

Han har fulgt utviklingen av Ørestaden fra begge sider av sundet før og etter bruåpningen 1. juli 2000. Sandgren mener malmöfolk som skåninger flest, har blikket vendt vestover, mot København, Danmark og Vest-Europa, kanskje mer enn Stockholm setter pris på.

Inntil for få måneder siden hadde statsminister Göran Persson adresse midt i Malmö sentrum; nå er det bare ekskona som ser fra leiligheten til én av Malmös nye stoltheter, det imponerende stadsbiblioteket i Regementsgatan 3.

- Der har den danske arkitekten Henning Larsen skapt et sosialt fellesbruk med gode opplevelser på alle nivåer. Bygget fra 1997 med store åpne rom og en front av glass og stål, ligger ut mot parken. I lesesalene kan du ta inn innsjøer og de staselige trærne. Så ofte jeg har anledning, gjør jeg meg ærend hit, sier Sandgren.

Han prøver også å få med seg skiftende utstillinger i Rooseum, kunstmuseet som i 1988 ble etablert i byens gamle el-verk. Også Malmö Konsthall holder folk i regionen oppdatert på moderne kunst.

Har han gjester med til Malmö, tar han dem videre over i Parken. Den er en oppvisning i sørsvensk blomstrende frodighet, et imponerende hageanlegg som toppes av et casino!

Malmö er en levende by; innbyggerne bor sentrumsnært og bruker byen hele døgnet. På svensk vis spiser de varm lunsj, noe som holder liv i et bredt spekter av enkle og finere spisesteder. Og butikkene er langåpne alle dager.

- Den overbygde saluhallen er nyttig og praktisk, men dessverre ikke original, forteller Sandgren.

Det er derimot Gamlebyen like ved; små, pastellfargede murhus som huser byfolk, intime spisesteder og småbutikker.

Handlemekka

- Folk jobber lenger her enn i Norge, det betyr også lengre åpningstider i butikkene. Og er du først på shoppingtur, finner du sjelden bedre priser for et godt utvalg som i Malmö, mener Sandgren.

Prisen på både varer og tjenester, mat, klær, bøker, hus og leiligheter ligger mellom 10 og 20 prosent under dansk nivå, ventelig enda mer under norske priser.

- Når danske familier på Sjælland skal kle opp familien eller gjøre storinnkjøp, drar de stadig oftere over brua, ifølge Arild Sandgren.

Én av hans favorittadresser er David design, på usjarmerende Stortorget. Det er David Carlssons «morbutikk» til kjeden Dd. Hans tre designlinjer, Dd, Bisley og Authentics, representerer skandinavisk design i verdens storbyer; minimalt og tidsypisk, lekre møbler, lamper, tekstiler, duftende lys og kjøkkenutstyr.

Landemerker

Malmö jobber kreativt for å tiltrekke seg nye innbyggere. Västra Hamnen er den nye satsingen, området der Kockumverftet en gang lå. «Urban Form» er arbeidstittel; boligene skal ligge i gangavstand både til sentrum og badestrand.

I 2001 huset byen en lite besøkt utstilling med framtidens hus. Igjen fra prosjektet er byens nye landemerke, Turning Torso: En boligblokk i 45 etasjer, 186 meter høy, som vil vri seg 90 grader på sin ferd mot skyene, vil bli reist i nær framtid.

Snart er heller ikke norske Arthur Buchardts planer lenger et luftslott. Han har planlagt Skandinavias høyeste hotell i Malmö, Scandinavian Towers. På tegningen er det 325 meter høyt med 85 etasjer og 700 værelser.

borghild.fiskaa@aftenbladet.no