LETT:

1. Ordførervalget i denne kommunen ga et for mange overraskende resultat, ordføreren har tidligere tilhørt et annet parti. En bonde brente en landbruksmaskin i protest.  Et årlig arrangement bygger på bær.

2. Han som umiddelbart sa ifra på en måte som ennå huskes i idrettskretser, solgte seg i år ut av kjeden der han var en av gründerne. Han kommer fra denne kommunen. Ved kommunevalget kom utbrytere inn i kommunestyret. En av dem som er født her og har svært lang fartstid på Stortinget, representerer et nabofylke der han også har vært ordfører i en by.

3. For 50 år siden begynte en kvinnelig pionér sitt arbeid i denne kommunen. Både en sittende stortingsrepresentant med  Spellemannspris og hun fra VM-åpningen og Melodi Grand  Prix kommer herfra. Området der kommunen ligger i, er Norges nest største i sitt slag.

4. Navnet på et firma grunnlagt av en som døde i oktober, er også et kallenavn på denne byen. I den norske sjømannskirken er et lokale oppkalt etter en nordmann som i seks år spilte en viktig rolle på verdensscenen.

5. Den norske sjømannskirken i denne byen har vært på flyttefot i høst. På slutten av 80-tallet gikk en moderne og populær tv-serie med byens tittel i navnet, Don spilte en hovedrolle. Byen ligger mellom et verdensarvområde og et stort hav. Flere hundretusener fra et annet land har slått seg ned her etter en omveltning i landet deres for vel 50 år siden, og dette landets navn knyttes til en krise et par-tre år senere.

6. I år har man markert slutten på et stort program med et transportmiddel.  Den siste utgaven er oppkalt etter et myteomspunnet og kanskje bare oppdiktet sted.  Det hele begynte for 50 år siden med et fremtidsrettet mål som ble nådd 8 år senere. Vi skal frem til en landstripe der det både ligger et senter oppkalt etter han som satte målet, og to startsteder for transportmiddelet. 

 7. For 100 år siden fant man resten av en høytliggende by som betraktes som et symbol for en fortidskultur. I år har de første gjenstandene fra funnene kommet tilbake. Byen står på UNESCO-listen over verdensarven, og er også kåret til et underverk. En nordmann som det nå lages en storfilm om, var sterkt knyttet til landet der byen ligger.   

8. Godt over 100 norske selskaper er representert i dette store landet. I mai åpnet kronprins Haakon et stort prosjekt her. Myntenheten har samme navn som en meget kjent europeisk fotballklubb, og tenker fotballinteresserte på landet, tenker de ofte også på en nordmann som ble svært glad i november.

9. Norske menn i  40-60årsalderen er overrepresentert på flyene til landet der kystbyen med norsk sjømannsprest ligger, og som både de og vi skal frem til.  I landet har det vært ganske vått i høst. Rødt og gult sloss i 2010.

10. Presidenten i dette landet holder seg med flere koner, det er uvisst hvor mange av dem som var med da han besøkte Norge i høst. Toll og mengde på import av kjøtt fra to naboland har vært diskutert i høst

11. I et land der økonomien er vaklende, ligger en by der to sentrale helgener ble født. Begge to grunnla en orden. Han skrev en kjent bønn en sang om et himmellegeme, Hun har samme navn som en som svarer på vanskelige spørsmål.

12. Fra denne europeiske hovedstaden kan man nå alle grenseoverganger på under to timer med bil.  Her er noe som i vår mistet en rekord til Norge.  I oktober vant et norsk håndballag storseier i en mesterserie over et lag herfra med et både litterært og sykdomsassosierende navn.

13. En av de to store flyplassene i denne byen er oppkalt etter en meget kjent offiser, politiker og statsmann. Byen har samme navn som fornavnet til en skuespillerinne som har en oldefar som ble hotellkonge. Tippoldefaren utvandret fra Norge.

14. Tidlig i år døde en norsk idrettsmann som har spilt flest ganger på landslaget i idretten sin, men en ålesunder kan komme til å slå rekorden.  Han representerte en klubb i denne byen, der en som i år fikk æreslønn, også  fikk en plass oppkalt etter seg. 

15. Den som mange trodde ville bli ordfører i denne kommunen, ble det ikke likevel. En annen kommune i Rogaland sponser et sikringstiltak i kommunen. Verdifulle malerier i en nedlagt institusjon ble reddet fra sanering. En statsråd besøkte kommunen etter en tragisk hendelse.

MIDDELS:

16. I år var det en selvlaget musikal som ble fremført på dette stedet. En herfra kom ikke til duket NM-bord, hun dekket det selv. To av førstekandidatene i kommunestyret har samme etternavn som stedet. 

17. Oljeindustrien er i år blitt interessert i et norsk naturreservat, men det er også militære, økonomiske og ressursmessige interesser knyttet til området. Det er noe under 200 kvadratkilometer og har fått navnet etter et dyr som er verdens største i sitt slag. Området har gitt navn til en spenningsroman av ham som også skrev om kanonene og et ørnerede. Boken ble filmen med bl. a. filmstjernene Donald Sutherland og Vanessa Redgrave.

18. Mulatten og superstjernen med jamrerne og lengselen  «hjem» til en annen verdensdel. har fått eget museum i denne hovedstaden. Tre fotballspillere fra landet der den ligger, var på banen da årets norske cupfinale ble spilt. En verdenskjent utøver fra landet besøkte Norge i juni og presterte det samme som årstallet han er født i. Han med bananbåten sang også om en liten pike han måtte forlate i denne byen.

19. Dette landet har i år fått noe tilbake fra Norge, og det vil redde en bygning som er norsk og ligger i et område landet har overoppsyn med. Erfaringene fra en nordmanns bruk av bygningen var medvirkede til noe som skjedde for hundre år siden. To kroppsdeler ble i mai hentet i Oslo av to av de opprinnelige innbyggerne i landet.

20. Kona til en konge fikk denne byen oppkalt etter seg. Kongen regjerte i syv år og forbedret forholdene for fattige, barn og slaver.  Han har samme navn som fornavnet til den kjente forfatteren med de fire emigrantbøkene, nordmannen med det vitenskapelige grunnlaget som yr.no bygger på, og han som ga navn til en landsdel.

21. Etter en katastrofe i vår ble Norges ambassade midlertidig flyttet til denne byen, der det var et meget stort jordskjelv på 90-tallet. Samme år var det et spesielt og dramatisk angrep i hovedstaden. En forfatter som er blitt meget populær i Norge og som er oppvokst i denne byen, skrev to bøker om dette. Han fikk et gjennombrudd med en bok der Norge er representert i tittelen.

22. De fleste bygningene i denne hovedstaden ble bygget etter en krigsslutt på 50-tallet. Et hotell med tresifret antall etasjer har i 20 år stått uferdig, men det er nå bestemt at det skal fullføres til 100-års jubileet for Den store leder i 2012. På ett av verdens aller største stadioner har det opptrådt et sekssifret antall personer samtidig.

23. I juni var en av verdens mest kjente kvinner (47), på besøk i denne hovedstaden. Den forrige hovedstaden lå utenfor landets grenser. Byen er et sentrum for handel med edelstener.  Ca. 4 mil fra byen bodde en stund en av verdens mest kjente misjonærer, kjent for et møte. Han hadde samme navn som en hockey-trener som i høst skiftet klubb i den norske toppserien.

24. En revolusjon i dette landet i fikk navn etter nasjonalblomsten. De første frie valg skjedde i oktober. Fjell her har samme navn som en svært utbredt bok der de finnes.

25.  I november var mange stats- og finansfolk samlet i denne byen, og ble bl.a. enige om tiltak som skal bedre skatteinngangen. Her er det en stor kulturbegivenhet hvert år i mai, og der er palme ettertraktet. Byen ligger ved et hav som er forbundet med to fargehav, og den ligger i et område som deles av tre land.

26. Nord for den byen vi skal frem til, har norske fagfolk spilt en viktig rolle under arbeid med å kartlegge et gammelt kulturlandskap.  I byen ble det født et geni som postulerte en absolutt fartsgrense som forskere i år mener å ha motbevist.  Landskapet ligger også mellom byen med hovedkvarteret for en prestisjebil og byen der et viktig teologisk dokument ble utformet.

27. Denne byen har et viktig næringsprodukt - en hardfør plante som hjelper mot vektproblemer og hjerte- og karsykdommer - i navnet sitt. En film med byens navn hadde Norgespremiere i høst, den handler om en gutt fra en annen verdensdel som kommer til byen og blir tatt vare på av en som jobber på gata. Filmen er laget av en finne som har en bror som også er en kjent filmmann. Her var det norsk sjømannskirke i 120 år.

28. Her var det et stort arrangement i mai fordi Lena hadde gjort det så bra i Norge. En kunstskole her var viktig for utviklingen av norsk malerkunst; en som ble sterkt inspirert av miljøet laget et berømt maleri om en kristen lekmannsbevegelse. Her ble han født som diktet om skipperen som forliste fordi han så for mye på den vakre jomfruen ved den samme elven som byen ligger ved.

29. Han som ender på bakken, møtte i høst motbakken i denne byen, men det har endret seg litt nå (5/12).  Et kirkebygg som det tok over 600 år å fullføre, står nå på UNESCOs verdensarvliste. Han som ble regjeringssjef 73 år gammel, ble født her. Det ble også han med det berømte musikkstykket som bygger på rytmen i en vannarbeidendes tempo.

30. Noe som er midlertidig stengt (og har vært det lenge) har en ende på dette stedet. Her kan det bli store trafikale endringer.  En utenlandsk sjåfør plottet inn feil sted, trodde han skulle hit og kjørte seg fast. En herfra kjører fortere enn de fleste.

Vanskelig

31.  Hun som mente at den lyse natten skal brukes til å vandre ute med dugg i håret, blomster i gresset og duft av nyslått høy, kom fra denne kommunen.  Et 100-årsjubileum ble feiret i fjor og bl.a. markert med et stykke om et rødt klesplagg. Både misjonæren som i flere tiår arbeidet i en storby og var bestefar til en kjent fange, og han som hadde båt, drømte om fred og endret litt på Beatles, kom også herfra.

32. Sykehusstrid har skapt store reaksjoner i denne kommunen, der Venstre gjorde et svært godt valg.  Kommunens navn er det samme som et svært kjent utenlandsk festivalnavn som etter hvert begynner å markeres i noen norske innvandrermiljøer.

33. Hun vi skal frem til kan bli svært sint, men foreløpig rumler det bare i magen. Hvis hun slår til, vil vi se svart på det, hun er mye barskere i uttrykksform enn naboen. Hun har et norsk navn med samme opprinnelse som fornavnet til ham som var med og startet et teater og ble teatersjef i fire andre, og som dragen som endte i fossen hos henne med herr Nilsson. Har du navnet, har du det vi skal frem til.

34. På en mur i denne byen står det over 58.000 navn. Han som har hjulpet mange til å gå i takt, kommer herfra, det gjør også en komponist og pianist som laget en innspilling av et kjent norsk musikkverk med en tittel som kan lede tanken til et stort hotellrom i Gudbrandsdalen. Salget av den ble i noen år forbudt i Norge

35. En historisk norsk person sonderte i utlandet i tre år før han kom tilbake og reiste ut igjen med en gruppe som var større da han kom frem.  Livet hans er behandlet i tre romaner. Han er begravet i et område der den største byen – erklært som den norske hovedstaden i en stat – har et navn som blir et kjent presidentnavn dersom en bokstav byttes ut med en annen. Skifter vi ut en bokstav med en annen i navnet på settlementet der han bodde, får vi navnet på et kjent land.   (Det holder med enten området, byen eller settlementet)

36. Biografien om en som er født i denne byen og døde i høst, kan på folkemunne gis samme ordlyd som et skrift i Det Gamle Testamente om lidelse, urettferdighet, djevelen og Gud.  En svært kjent nordmann som studerte her, var på besøk i oktober. Et norsk firma som har et prestisjefylt prosjekt i den største byen i  landet, er engasjert i arbeidet med å utvide et museum her.

37. Noe av det du kan bruke i en restaurantklassiker oppkalt etter en historisk person, er kylling, oregano, ansjos, egg, hvitløk og parmesan. Den ble laget første gang i den grensebyen vi skal frem til og som mellom en lang halvøy og en delstat med en av verdens 10 sterkeste økonomier. Flere hundre tusen passerer grensen i løpet av et døgn.

38. Et arkipelag, en gruppe øyer og atoller,har til sammen under 5 kvkm landareal drysset ut over 400.000 kvkm hav, det  ligger mellom fastlandet og fire meget store øyer. 10 land har kystlinje mot havet.  Noen titalls øyer er okkupert av militærstyrker fra fem land, og i sommer var det skyting mot fiskefartøyer. Det er også risiko for militær opptrapping, og et av de tre landene som er mest involvert har nå innledet et marinesamarbeid med USA. Det dreier seg om olje og gass, området er viktig for skipsfarten (ca.300 skip går daglig gjennom området), det er mer enn tre ganger så stor tanktrafikk som gjennom Suezkanalen. Hva heter arkipelet?

39. I januar i år var en norsk politiker i en republikk som har norsk ambassade. Han inviterte ti samarbeid i energisektoren. Vi skal til hovedstaden i republikken, den er også navn på en av statene. Her ligger verdens eneste offentlige sykehus for jaktfalker. Den svært vakre moskéen i byen er over 20.000 kvm, og over 40.000 kan be der samtidig. Norske turister besøker helst en av de andre delene av republikken, dit det går direktefly fra Oslo.

40. Medlemmer av kongefamilien har i år besøkt denne byen, der det er et tidligere militært anlegg som står på UNESCOs verdensarvliste.  Byen var et av sentraene for en omfattende handelsvirksomhet som for lengst er avskaffet. Oljesektoren i landet der byen ligger, har stor nytte av noe norskutviklet som har navn etter en jærbu som dro i vesterled for over 1000 år siden. Fra landet kommer en som har vært årets spiller i den norske Eliteserien.

41. Tenker Hans Olav Lahlum på denne hovedstaden, tenker han nok på en historisk person. Vi eldre ser trolig helst for oss et sexsymbol. Her bor en med samme tittel som den historiske personen, ble i høst hyllet av verden utenfor mens det i selve landet akkurat da var uenighet om det som var gjort i en komité der ikke alle slipper inn som gjerne vil. 

42. Nærmere en million mennesker ble drept i en borgerkrig i et land på 90-tallet. En domstol for forbrytelser i denne sammenheng er etablert i denne byen, som ligger i et annet land. Dette landet var i høst fremme i en sak om bistandsmidler. En norsk fredsarkitekt høyt på strå i FN-systemet er født i byen.

43. Til dette området som er nesten 100 mil langt og 50 km bredt, ble det i høst sendt et norsk fly med erfaring fra jakt på tyvfiskere for å jakte på farligere folk.  Området har navn etter en havneby i et av de tre landene som grenser til området, og denne byens navn er også forfatterpsevdonym for en kvinne fra et av de andre to landene. Hun kom til Norge som analfabet, og er blitt kjent for konstruktiv kritikk både av norsk innvandringspraksis og norske innvandrermiljøer. Hva heter området?

44. Byen ligger på østsiden av en «kryssord-elv» og er nest størst i landet, men den er også hovedstad i et område som markerer seg som selvstendig stat – men som ikke godkjennes av noe annet land.

45. En stasjon og et felt ligger begge utenfor Norges fastland. I det ene tilfellet går man i dybden i forhold til havoverflaten, i det andre befinner man seg ca. 1300 m.o.h. Navnet kan knyttes til innhold i verker av både Th. Kittelsen, Henrik Ibsen, Tove Jansson og J.R. R. Tolkien. Hva er navnet?

Frist for innsending av svarene er søndag 
8. januar. Husk å oppgi navn og adresse.

E-post: konkurranse@aftenbladet.no. Sett «Julereisen lett», «Julereisen middels» 
eller «Julereisen vanskelig” i emnefeltet.

Brevpost: Stavanger Aftenblad, postboks 229, 4001 Stavanger. 


Merk konvolutten «Julereisen lett», 
«Julereisen middels» eller «Julereisen 
vanskelig».


Premier 
«Julereisen lett»: 
1. premie: Gavekort på 1000 kroner. 
2. og 3. premie: Ryggsekk.

Premier «Julereisen middels»: 
1. premie: gavekort på 2000 kroner. 
2. og 3. premie: Ryggsekk.

Premier «Julereisen vanskelig»: 
1. premie: Gavekort på 3000 kroner. 
2. og 3. premie: Ryggsekk.


Vinnerne blir offentliggjort i Pluss fredag 
13. januar sammen med løsningene.