Dragekunstneren István Bodóczky holder en lang bambusstang forsiktig over et stearinlys. Han varmer treet til det kan bøyes og vrenges i alle slags vinkler. Så lager han en ramme som han fester rundt et fargesprakende maleri på nesten gjennomsiktig kraftpapir.

Sammen med kunstner Ketil Olav Sand og den lokale drageentusiasten Sveinung Dybvig lærer han formings- og førskolelærere, foreldre og SFO-ledere fra hele distriktet å bygge drager på Ølbergtunet. Kurset «Drager fargelegger himmelen» er et initiativ fra Sola Kommune ved Virksomhet fritid og Sola Drageklubb, Stavanger 2008 og Den kulturelle skolesekken. Dette er Sola Kommunes eneste 2008-prosjekt.

For barn og unge

Den nye kunnskapen tar deltagerne med seg hjem, og arrangerer lokale dragekurs for barn og unge. Målet er at barna flyr egne drager på den store dragefesten «Åpen himmel» » på Hellestø strand søndag 1. juni.

– En drage kan ses som en forlengelse av oss selv inn i himmelen, i det åndelige. Jeg tror de fleste har et eller annet forhold til himmelen enten gjennom religion eller gjennom sitt forhold til naturen, sier Bodóczky.

Mennesker og natur

Ungareren, som er født i 1943, er professor i kunst og pedagogikk ved universitet i Budapest, maler og verdenskjent dragebygger. Dette er første gang han besøker Stavanger-regionen.

Han er opptatt av kommunikasjon mellom mennesker og naturen. Men han fastholder at det også mye annet, mer konkret, å lære av å bygge drager:

– Barna utvikler både kunstneriske, tekniske og finmotoriske ferdigheter. De lærer om sterke naturkrefter, og så det en glimrende øvelse i konsentrasjon, sier han

Maler bare på papir

Den første kursdagen på Ølberg viste Bodóczky dem tre typer drager som er særlig enkle å lage sammen med barn. I dag lager de tradisjonelle kassedrager av silkepapir og improviserer kunstferdige usymmetriske drager. Bodóczkys spesialitet.

Tidligere malte han også tradisjonelle oljemalerier på lerret og lagde drager i stoff.

– I dag maler jeg bare på papir, så bestemmer jeg etterpå om jeg vil at maleriet skal fly eller ei.