Stuntpedagogikk


Flott gjennomført faktabok er det beste i pakken.

«Mine første fakta»

Går du med en naturfaglærer i magen? Tenker du at du selv kunne gjort det minst like godt som lærerne i skolen? Her har du muligheten. Sandvik lanserer pakken som visst nok skal trigge kunnskapstørsten og knuse elendige Pisa-tall.

Innholdsrikt

Vi tok Sandvik på ordet, bestakk to prøvekaniner på sju og ni år med chips og sjokolade og åpna pakken. Her var det mye! Fargerike bøker, cd med sang og lydbok, stor eske med brettspill og et forstørrelsesglass. Med cd-en i spilleren begynte den ene testeren å pakke ut spillet, mens den andre heiv seg over faktaboka. Det skulle bli en lang dag i dinosaurenes verden.

Etter en del kluss med kort og brikker klarte vi å forstå hvordan spillet virka. Men forsøkskaninene gikk ganske fort lei. Undertegnede har en nokså global tilnærming til nye oppgaver og tendens til å lese bruksanvisninger i ettertid. Ikke så lurt i dette tilfellet. Dommen fra de små etter en times tid var enkel nok - ikke så spennende spill. Vi endte opp i sofaen med spørrelek. Kjekt nok, men kanskje vi skulle prøvd spillet en gang til?

Boka best

Selve boka om dinosaurene er ei flott gjennomført faktabok med passe lange setninger og trivelig historie innbakt. De siste sidene er et minileksikon - interessant og dannende. Et lite minus for fonten som er valgt - ikke den beste for svake lesere. De animasjonsaktige figurene er plassert i fargerike dinosaurlandskaper. Denne lag-på-lag teknikken skaper nesten en 3D effekt, og det er nok dette som gjør selve boka til det beste i pakken. Det kan hende Sandvik bommer på publikum - dinosaurtemaet er drøvtygd de siste åra, og fortellingen er skrevet nesten slitsomt pedagogisk. Men, kanskje vi skal vente på neste pakke før vi feller endelig dom?

Cd-en starter friskt med motiverende sang før høytlesing av boka side for side. Lydboka er et stort pluss for svake lesere. Lydeffekter skaper liv uten at det blir forstyrrende, lesefarten er passelig og det hele er lett å følge.

Tips

I pakken følger det også med ei bok for de voksne - som en fargerik lærerveiledning. Denne er omfattende, men gir gode lærertips og instruksjoner. At forlaget har lagt så mye ressurser i dette tyder på at de forventer mersalg når neste bokpakke kommer. Så får vi se da.

Mine forsøkskaniner ble ikke helt overbevist, men noe må ha falt i smak, for da jeg skulle rydde etter en trivelig dag kunne jeg ikke finne faktaboka og forstørrelsesglasset.

Les også

DIV. FORFATTERE:

Mine første fakta

Illustrert av Derek Bacon

Foto: Tom Haga

Faktabok og spill

35 sider

Sandvik

Relaterte bilder

 • God Dag

  1 2 3 4 5 6

  Alt treffer ikke like godt, men Dag Schreiner vil sørge for mange latterkuler i Stavangeren før jul.

 • Sjarmerande brakfis

  Barne- og ungdomsteatrets versjon av "Doktor Proktors prompepulver" på Rogaland Teater er ei sjarmbombe av promp, korps, rotter, kloakk og vennskap.

 • Hamlet

  1 2 3 4 5 6

  Det er sjelden at et teaterstykke varer i nesten fire timer og likevel har man ikke lyst til at det skal slutte. Regissør Kjersti Horn, hovedrolleinnehaver Torbjørn Eriksen og ensemblet for øvrig har skapt en storslått og medrivende forestilling av Shakespeares mest berømte tragedie.

 • Lille Eyolf

  1 2 3 4 5 6

  Angår "Lille Eyolf" fra 1894 oss i dag? Mer enn man kanskje ville tro. Stykket skildrer et ektepar som nesten bukker under fordi deres funksjonshemmede barn dør. Henrik Ibsen avslører, som vanlig, stor innsikt i menneskesinnets irrganger.

 • Hiv o’ hoi for et show!

  1 2 3 4 5 6

  Det vil være en underdrivelse å si at årets Sabeltann-forestilling er full av overdrivelser. Den er tettpakket. Overlesset.