Sex og dobbeltliv i Shanghai

«Lust, Caution» er utsøkt i alle detaljer, fra 40-talls biler til kinesiske silkekjoler. Regissør Ang Lee har laget et dvelende drama der den estetisk perfekte overflaten skygger noe for dybdeboringen.

123456
«Lust, caution»

Omsider får også Stavangers filminteresserte se filmen som har vakt reaksjoner i andre land (Kina og USA) på grunn av uvanlig eksplisitte sexscener.

Men erotikken er godt integrert i dramaet, ja, du må vente lenge før noen kaster klærne. Det den taiwanske regissøren er ute etter, er å utforske den irrasjonelle spenningen mellom en vakker kvinne og en dyster forræder.

Ang Lee synliggjør kraften i seksualiteten. Du kan tro at intens og intim fysisk nærhet ikke setter spor i sinnet. «Lust, Caution» viser det motsatte.

Litt kan røpes av handlingen. Den finner sted fra 1938-42 i Shanghai, like før og under japanernes okkupasjon av deler av Kina. En studentgruppe arbeider for den kinesiske motstandsbevegelsen. Målet er å få drept en høytstående kineser som samarbeider med japanerne.

Ang Lee er en mester i å skape tidsriktige skildringer. Han får oss til å tro at den sjenerte studenten Wong Chia Chi klarer å forvandle seg til den velkledde, yndige fru Mak og infiltrere huset til forræderen, herr Lee.

Skuespillerne Tony Leung og Tang Wei overbeviser i hovedrollene. Han framstår som den dystre politikeren med et steinansikt som aldri røper følelser. Hun er den sarte, skjønne. Men hvem av de to vinner over den andre?

Jeg liker «Lust, Caution» fordi den nærmer seg noen uutgrunnelige spørsmål: Hvor langt kan et menneske gå i dobbeltspill før det mister kontrollen? Er det mulig å elske en fiende? Eller kan kjærligheten mykne kynikeren?

Enda lenger inn i de gåtene skulle jeg gjerne kommet. Men Ang Lees forsøk er iallfall et vakkert og brutalt sted å starte.

Les også

Lust, caution

DRAMA/THRILLER.

Regi: Ang Lee. Med: Tony Leung, Tang Wei, Joan Chen med flere. USA/Kina 2007. 2 timer 38 minutter. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte bilder

 • God Dag

  1 2 3 4 5 6

  Alt treffer ikke like godt, men Dag Schreiner vil sørge for mange latterkuler i Stavangeren før jul.

 • Sjarmerande brakfis

  Barne- og ungdomsteatrets versjon av "Doktor Proktors prompepulver" på Rogaland Teater er ei sjarmbombe av promp, korps, rotter, kloakk og vennskap.

 • Hamlet

  1 2 3 4 5 6

  Det er sjelden at et teaterstykke varer i nesten fire timer og likevel har man ikke lyst til at det skal slutte. Regissør Kjersti Horn, hovedrolleinnehaver Torbjørn Eriksen og ensemblet for øvrig har skapt en storslått og medrivende forestilling av Shakespeares mest berømte tragedie.

 • Lille Eyolf

  1 2 3 4 5 6

  Angår "Lille Eyolf" fra 1894 oss i dag? Mer enn man kanskje ville tro. Stykket skildrer et ektepar som nesten bukker under fordi deres funksjonshemmede barn dør. Henrik Ibsen avslører, som vanlig, stor innsikt i menneskesinnets irrganger.

 • Hiv o’ hoi for et show!

  1 2 3 4 5 6

  Det vil være en underdrivelse å si at årets Sabeltann-forestilling er full av overdrivelser. Den er tettpakket. Overlesset.