• «Vindu i sky» 1974. Tilhører Nasjonalmuseet. Foto: Børre Høstland

For å minne oss om Ole Nesvik

Ole Nesvik hadde publikum på sin side, men kunstneren ble aldri riktig anerkjent i hjembyen.

Han levde opp til kunstnermyten, sjampanjen fløt da inntektene var store, men han pantet også flasker for å overleve. Kunstneren Ole Nesvik er kjøpt inn med hele 12 arbeider i Nasjonalmuseet, og opplevde stor anerkjennelse. Men også slakt.

«Strandbilde med påfugl» tegning fra 1980. I privat eie. Foto: Terje Tveit

«Strandbilde med påfugl» tegning fra 1980. I privat eie. Foto: Terje Tveit
Stavanger kunstmuseum, som da var Rogaland Kunstmuseum, ble tilbudt et maleri av Ole Nesvik i 1991, men takket nei til gaven. I dag eier museet kun et lite tresnitt av denne kunstneren. Et bilde som gjestekurator Hild Sørby ikke en gang har tatt med blant de vel 50 arbeidene på utstillingen.

I ferd med å glemmes

Hild Sørby, professor emerita i kunsthistorie, og Per Grimnes, tidligere byplanlegger og sivilarkitekt, føler at Stavanger er i ferd med å glemme Ole Nesvik. Nå er de begge pensjonister, og har brukt nyvunnet tid til å lage en utstilling for å minne oss om ham. Den åpner fredag, nettopp i Stavanger kunstmuseum.

- Nesvik var en av våre mest spennende kunstnere på 1960,-70 og -80-tallet. Det var de siste fem årene av hans liv at det skar seg, forklarer Hild Sørby.

I katalogen til utstillingen beskriver hun ham som en mangfoldig kunstner. Drevet av begeistring og lyst, med en enorm arbeidskapasitet. Han var maler, tegner og grafiker, Sørby mener at han kanskje huskes best for sine utsøkte tegninger. Ole Nesvik vekslet også mellom det figurative og det nonfigurative, det naturtro og det lett surrealistiske.

Vennen

- Ole var en veldig god venn av meg, forteller Per Grimnes. De to ble kjent da Grimnes var ny i Stavanger og Nesvik bodde i byen og på Finnøy, en periode fra omkring 1968 til 1974. Siden holdt de kontakten, og hadde mange spennende samtaler om kunst og arkitektur, ikke minst da Ole Nesvik var ansatt som amanuensis i form og tegning ved Arkitekthøyskolen i Oslo.

- Han lærte meg å se kunstnerens lys og landskapsrommet, mener Grimnes, som også har mye fint å si om Nesviks kunst.

Klovnens minner

Også klovnen og skribenten Per Inge Torkelsen møtte Nesvik i Stavanger på slutten av 1960-tallet. Torkelsen gikk i 6. eller 7. klasse på Eiganes barneskole og var i Stavanger Kunstforening med Ole Nesvik som omviser. Og fikk blant annet se Lars Hertervigs kunst og spennende skyer.

Etterpå viste Nesvik dem noe han hadde laget, sigarkasser som også hadde skyer, og som han tilbød elevene å kjøpe. Prisen var 75 kroner for de små kassene, 150 for de store. Og hadde Per Inge Torkelsen hatt 75 kroner den gang, ville han kjøpt en kasse med en gang. Han var imponert.

Ole Nesvik fotografert av Aftenbladet i forbindelse med en utstilling i friluftshuset på Orre i 1992. Foto: Knut S. Vindfallet

Ole Nesvik fotografert av Aftenbladet i forbindelse med en utstilling i friluftshuset på Orre i 1992. Foto: Knut S. Vindfallet
De møttes igjen flere år senere. Ifølge Per Inge Torkelsen fant han ut at Nesvik var noe sjeldent som en kunstner med humoristisk sans. Dermed spurte han ham om å male falske vinduer på ytterveggen hjemme i Møllegaten. Siden myndighetene nektet ham virkelige vinduer, fikk det bli slik. Nå har Ole Nesvik sine vinduer prydet veggen siden 1991.

- Jeg hadde trodd han ville løse den oppgaven mer fantasifullt, men det var vel bare en jobb, sier Torkelsen.

Året etter malte Ole Nesvik et portrett av ham. Det ble vel ti møter i Oslo, når Torkelsen var i byen og kunstneren hadde tid.

Per Inge Torkelsen forteller at det var meningen at maleriet skulle rotere rundt, 24 timer i døgnet. Men dette ble aldri realisert. Senere fikk han tilbud om å kjøpe maleriet, men ville ikke ha et svært bilde av seg selv hengende hjemme. Arbeidet eies nå av Atlantic hotell, og vises på utstillingen.

Les også

Siste fra Billedkunst

Ole Nesvik

Billedkunstner, født på Finnøy i 1941, døde 1995.

Vokste opp i Stavanger, dro til sjøs som 16-åring.

Kunst- og håndverksskolen i Bergen fra 1960 av.

Flyttet til Oslo i 1965.

Debuterte på Høstutstillingen og Vestlandsutstillingen i 1965.

Kunststudier også i Oslo, Madrid og Krakow.

Representert med 12 arbeider i Nasjonalmuseet.

Utstillingen

Åpner fredag 7. februar kl. 19 på Stavanger kunstmuseum.

Gjestekurator Hild Sørby presenterer utstillingen.

Kjerand Nesvik sier noen ord om sin far.

Vises fram til 20. april.

Siste nytt

Siste 100 saker