• I Stavanger: Edvard Munch «Hendene» (1893-94), olje og fargestift på ugrundet papp. Foto: Munch-museet

Skuffende lavt Munch-besøk

Utenlands står folk i kø for å få oppleve Edvard Munchs kunst. Men ikke i Stavanger.

Utstillingen «Munch - Gåten bak lerretet» åpnet på Stavanger kunstmuseum 29. august. Siden den gang har 4216 mennesker sett den, mens museet håper på 10.000 besøkende i hele perioden. Mens «Det Moderne Øye» er sett av nesten en million mennesker i Paris, Frankfurt og London. Nå vises denne utstillingen på Munch-museet i Oslo.

Køer og rekorder

I går morges sto det vel 200 mennesker i kø foran Aros, kunstmuseet i Århus i Danmark. Køen besto av folk som ville inn til deres Munch-utstilling. I løpet av en måned har den blitt sett av vel 75.000 mennesker. Museet hadde store forventinger, og har fått flere besøkende enn de kunne drømme om.

Også i New York er det lange køer for å slippe inn på MoMa, Museum of Modern Art. Her vises blant annet Edvard Munchs «Skrik». Denne utstillingen blir stående til april neste år. Museet regner med besøksrekord.

- Kom!

- Jeg tror ikke folk har merket seg at vi har en Munch-utstilling som bare vises en bestemt periode. De tror at vi stiller ut Munch-bilder vi eier selv, men det stemmer ikke, sier Vibeche Salthe, konservator ved Stavanger kunstmuseum, og lokal kurator for Munch-utstillingen.

Hun mener det er helt unikt at museet kan tilby en utstilling med så mange berømte kunstverk av Edvard Munch som denne. Og har også merket seg at de som kommer, bruker god tid, og er veldig fornøyde over å få se verdenskjente Munch-bilder i Stavanger. For akkurat nå er det ikke nødvendig å reise til Oslo, Bergen, eller utlandet, for å se hans kunst. - Utstillingen er også et eksempel på et godt kunsthistorisk arbeid. Vi viser et helt nytt verk, som ble oppdaget først for noen år siden, påpeker Salthe.

Hittil i år har totalt 33.902 mennesker vært innom Stavanger kunstmuseum, dette er en økning på 11,5 prosent i forhold til toppåret 2008. 11.212 av disse har vært innom museet de ukene Munch-utstillingen har vært åpen. Men bare 4216 er registrert som besøkende på utstillingen. I dette tallet er alle som løser billett og omtrentlig 1500 skoleelever.

- Vi har vært veldig strenge mot oss selv når vi har talt folk på nettopp denne utstillingen, innrømmer Vibece Salthe.

Teller billetter

Munch-museet i Oslo teller på samme måte, besøket er likt antall løste billetter til utstillingen.

Utstillingen dette museet viser har vært på turné i Paris, Frankfurt og London, og åpnet onsdag 31.oktober. Den første dagen kom 360 publikummere, den andre 500. Fredag, lørdag og søndag var besøket på rundt 3000 mennesker. Det er Bård Hammervold, kommunikasjonsdirektør ved Munch-museet i Oslo, meget fornøyd med.

Søndagen trakk vel halvparten av helgens publikum. Den dagen var det til og med kø utenfor museet.

- Vanligvis har vi jo ikke køer på museene her i landet, slik som enkelte steder i utlandet. Vi har rett og slett et annet publikum, sier Hammervold.

Denne utstillingen er åpen til og med 6. februar 2013. Da håper Munch-museet at utstillingen er sett av 75.000 mennesker. Like mange som Aros trekker i løpet av en måned, med andre ord.

Munch-utstillingen som vises i Stavanger kunstmuseum er laget av Kunsthalle Bremen, og hadde et stort publikum da den ble vist der. «Det Moderne Øye» er produsert i samarbeid mellom Centre Pompidou i Paris og Munch-museet i Oslo.

«Edvard Munch - Angst/Anxiety» er Aros egen utstilling. Dette er første gang at Munch-arbeider fra Rasmus Meyers samling i Bergen vises samlet utenfor Norge. Ved siden av Munch-museet og Nasjonalmuseet i Oslo, er dette den viktigste Munch-samlingen her i landet.

Les også

Siste fra Billedkunst

Utstillingen

Hva: Utstillingen heter «Gåten bak lerretet» og vises kun her i Norge.

Når: Tirsdag-lørdag 11-16, søndag 11-18.

Omvisning: Lørdag klokken 14, søndag 14 og 16.

Vises: Til og med søndag 25. november.

Relaterte bilder

I Stavanger: Edvard Munch «Hendene» (1893-94), olje og fargestift på ugrundet papp. Foto: Munch-museet

I Stavanger: Edvard Munch «Hendene» (1893-94), olje og fargestift på ugrundet papp. Foto: Munch-museet

Siste nytt

Siste 100 saker