• Hos styreleder Per Inge Torkelsen og Humorfestivalens nye sjef Lena Høiland Asbjørnsen (37) sitter latteren alltid løst.

    FOTO: Marie von Krogh

Lena er den nye humorgeneralen

Lena Høiland Asbjørnsen heter hun, men spesielt løyen er hun visst ikke. -Min sterkeste side er nok salg og organisasjon. Men jeg har humoristiske planer for festivalen også, sier den nybakte sjefen.

- Skriv at jeg gleder meg helt vilt!

Fargesprakende og sprudlende møter den nye humorsjefen (37) opp til intervju sammen med styremedlem Per Inge Torkelsen. Hun startet i sin nye sjefsstilling mandag denne uken. Torsdag hadde hun besøk av Per Inge Torkelsen hjemme for å gå gjennom saker og ting.

- Vi har en kjendis på besøk! ropte min 11 år gamle datter til søsknene da hun så Per Inge. Helt starstruck! ler Lena Høiland Asbjørnsen.

Inntil hun ble ansatt i 60 prosent stilling i et åremål på to år som leder for Den Store Norske Humorfestivalen, jobbet hun som selger i Lokalavisen. Hun har også erfaring fra reklamebransjen, har jobbet med barneteater, og fjeset hennes har vært å se både i Rune Bjergas serie på TV Vest og i lokale kinoreklamer. Nå har hun redusert kraftig på andre jobbforpliktelser, og er mer enn klar til å ta et tak for den 21 år gamle Humorfestivalen.

Viktig pengejakt

Lena Høiland Asbjørnsen blir den sjuende humorgeneralen i Stavanger, og går altså i fotsporene til Terje Vallestad, Ingrid Milde, Pål Mangor Kvammen, Hans Petter Jørgensen, Annamaria Gutierrez og Chi Ton.

- Hvorfor ble det Lena, Per Inge Torkelsen?

- Hun har jobbet med barneteater tidligere, og så er hun jo en freske dama! Men aller viktigst er det at hun er vant med salg. Det er jo blitt sånn at en av de viktigste oppgavene til humorfestivalsjefen blir å skaffe penger: selge billetter og skaffe sponsorkroner. Det har vist seg å bli en stadig vanskeligere jobb. De fleste sponsorkronene går jo til den fæle idretten! Men Lena har entusiasmen som kan få det til.

- Jeg har ikke lovet noe, men håper jo jeg kan fikse mer penger. Og vi er jo glade for pengene vi har fått fra Stavanger kommune, da!

De siste årene har Humorfestivalen hatt litt ekstrainntekter på Stand up Stavanger og Sandnes, og som eventleverandører av komikere til det lokale næringslivet.

- Vi har en stall med komikere som tar oppdag for næringslivet, og vi har også jobbet en overfor næringslivet for å få dem til å innse hvor viktig humor på arbeidsplassen er. Humor er den beste medisin! Den som har godt humør blir ikke syk, sier Per Inge Torkelsen, som i mai er hentet inn til Haukeland sykehus i Bergen for å snakke om viktigheten av humor på arbeidsplassen.

Stort komikermiljø

Selv om Humorfestivalen økonomisk lever fra hånd til munn hvert år, er han stolt av hva den har betydd for byens komikermiljø.

- Vi har en 15-20 heltidskomikere i byen, og svært mange av dem har debutert på Humorfestivalen.

Akkurat hva som vil skje med Stand up Stavanger er foreløpig ikke klart. Humorfestivalen ønsker å knytte til seg en person som kan ta seg av bookingen av det som skjer utenom festivalen, slik at Lena kan konsentrere seg om selve festivalen.

- Vi vurderer også å finne nye lokaler: Arkivet, Gaffel & Karaffel, Stavangeren. Selv kunne jeg tenkt meg temakvelder, for eksempel kvinner og humor, politikk og humor, og lage stand up med utgangspunkt i tema. En form for klubb blir det, men det er ikke sikkert vi starter opp igjen før til høsten, sier Torkelsen.

Ikke har hun vært noen flittig publikummer på Humorfestivalen tidligere. Men Høines Asbjørnsen ønsker etter hvert å sette sitt personlige preg på festivalen.

- Akkurat nå er jeg bare ydmyk, og vet at jeg har mye å sette meg inn i. Jeg vil fortsette å ha humor for barn på programmet, og er helt enig i prinsippet om at Humorfestivalen hvert år skal hente inn noen store navn som ikke ville kommet til Stavanger uten booking på Humorfestivalen. Så får vi ta det derfra. Løye skal det uansett bli!

Les også

Siste fra Scene

Humorfestivalen

Hva: Den Store Norske Humorfestivalen ble etablert etter en idé av Terje Vallestad.

Når: Arrangeres årlig i oktober.

Stand up Stavanger: Styret jobber for tiden med å bestemme form og lokaler for en humorklubb.

Leder: Nyansatt sjef for festivalen er Lena Høiland Asbjørnsen (27).

Siste nytt

Siste 100 saker