–Plutselig satt vi der, tre venninner som hadde fått vite at vi hadde kreft. Bare to uker tidligere hadde jeg stått brud, forteller Anita Moen. Venninnene Anita Moen, Camilla Rørtvedt og Edle Jin Haver fikk kreft med kort tids mellomrom. Sammen med venninnene Ine Haver og Martha Segadal Langeland dro de i gang arrangementet «Jentene sammen i kampen mot kreft» på Hall Toll den 19. januar.

Virkelighet

Gjennom arrangementet dro vennegjengen inn 576.000 kroner til kreftsaken.

–Når noen klarer å sette et ansikt på kreftsaken treffer det ofte folk veldig nært. Det er ikke bare tall fra en statistikk, det er mennesker man kan ta og føle på. Det er en virkelighet, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen. Mandag overrakte venninnene sjekken på 576.000 kroner til Kreftforeningen.

Det har betydd veldig mye for venninne at så mange mennesker har tenkt på dem og støttet saken med penger.

–Når jeg har hatt dårlige dager har jeg tenkt på at det er folk jeg ikke kjenner som bryr seg om lille meg, sier Anita.

Takknemlige

–Det har vært en enorm giver vilje blant både bedrifter i næringslivet og blant privatpersoner. Det har vært helt utrolig, sier Ine Haver.

–Jeg er ikke lenger like redd for selv å få kreft. Jeg har lært så mye om det og sett hvor flotte mennesker som jobber i helsevesenet, at det ikke lenger skremmer meg, forteller Ine, og også venninnen Martha Segadal Langeland er enig i det, men de håper begge at de ikke får kreft.

Forskning

Mandag overrakte fire av de fem venninnene sjekken på 576.000 kroner til Kreftforeningen. Camilla Rørtvedt som ikke var tilstede var i Bergen og avsluttet behandling. Pengene venninnene har samlet inn skal gå til kreftforskning, og gjerne mot forskningen på sen- og ettervirkning av kreft.

–Jo flere som overlever, jo flere er det som lever med å ha hatt kreft. De går tilbake til en hverdag som gjerne ikke er lik den de hadde før de ble syke. Og en ettervirkning av kreftbehandling kan være at de er mer disponible mot ulike ting, og det er noe av det pengene skal brukes på, sier Ryel i Kreftforeningen.