• Alkoholservering på idrettsarenaer kan gjøre idretten mer publikumsvennlig, som er bra for idretten når publikumstallene nå daler, mener Ingebjørg S. Folgerø.

    FOTO: Lars Idar Waage

Idrett og alkoholservering:

Hva er alternativet?

«Idrett og alkohol hører ikke sammen», repeteres det ustoppelig. Akkurat nå er fokus på Oilers i DNB Arena. Det går to parallelle diskusjoner i mediene; det burde gå tre.

TEMA 1 er om det er rimelig å nekte allmuen tilgang til alkohol, når VIP-ene får slik servering. Det prinsipielle svaret er selvsagt et rungende NEI! Fyll er fyll, og VIP-barn er ikke annerledes enn andre barn. I sum vil de aller fleste mene at det er i god, sosialdemokratisk ånd å behandle alle publikummere likt.

Så kan man selvsagt hevde at VIP-alkohol er en mindre sikkerhetsrisiko. VIP-områdene har flere ansatte, det er relativt få gjester, og ærlig talt: Gjestene på VIP-områdene er sjelden tilsjasket før de ankommer, de har neppe med seg sykkelkjeder eller slåsshansker, og de pleier ikke yppe til bråk. Greit.

Alkohol behøver slett ikke bety fyll. Folk flest vet å oppføre seg.

Men er det en stor sikkerhetsrisiko å servere "vanlige tilskuere" en pils eller to i løpet av et idrettsarrangement? De som vil drikke seg opp før en kamp, eventuelt ha med seg litt på lommen, gjør det uansett. Og det er lite bråk på tribuner i norsk idrett, også der de har hatt øltelt i mange år.

TEMA 2 gjelder de mulige skadevirkningene av å servere alkohol i forbindelse med idrettsarrangement, altså om det skal serveres alkohol overhodet. Man er opptatt av at idrett skal særdefineres som en sone for totalavhold for alle involverte. Noen hevder også at det skal være særlig ille for barn å se sine foresatte drikke et glass i forbindelse med idrett.

Les også

Stavanger Oilers vil åpne kranene

Norges idrettsforbund er kritisk til alkoholserveringen.

Det er en selvfølge at idrettens utøvere må ha lange alkoholfrie perioder for å prestere på dagens nivå. Det er like selvfølgelig at dette skal formidles med all mulig tydelighet for barn og unge utøvere. Alkohol reduserer prestasjonsevnen på alle måter, og effekten varer lenge.

Det bør være like selvsagt at trenere og andre forbilder holder seg tørre når de utøver sine oppgaver overfor barn og unge.

Og ingen har da heller bedt om tillatelse til å servere alkohol på tribunene eller andre steder hvor man kan se idretten bli utøvet. Den tiden man er tilskuer, skal være helt uten alkohol. På samme måte som vi ikke drikker under forestillingen på teater og konsert, hvor det for øvrig også er barn og unge til stede.

TEMA 3 bør også debatteres: Hva er alternativet?

Verden er drastisk endret. Alle har fjernsynsapparat, gjerne store skjermer, god lyd og komfortable sofaer, mange har rikelig med sportskanaler. Tidligere måtte man gå på Stadion for å se god fotball, nå kan man velge å sitte hjemme og dømme Messi isteden. Resultatet ser vi på tilskuertallene, som synker år for år

Tilsvarende kan man sitte komfortabelt og gratis hjemme i sofaen og få flotte nærbilder av skihopp, langrenn, ishockey etc.

Javel, hva så? Skal vi kjøre på med alkohol for å få folk inn på idrettsarrangement?

Vel, for det første er det ikke snakk om å kjøre på. Alkohol behøver slett ikke bety fyll. Folk flest vet å oppføre seg. Ja, det finnes idioter og fulle folk overalt, men det er ikke påfallende mange av dem verken langs unnarennet i Vikersund, på Oilers' VIP-tribuner, på sandvolleyballen eller andre steder hvor øltelt og arena-barer er ganske dagligdags.

TOTALT ALKOHOLNEKT på idrettsarrangement kan gi to meget uønskede effekter:

  • Isteden for å ta med familien for å bruke dagen eller kvelden på å heie på skiløpere, fotballspillere eller volleyballaget, kan pappa velge å sitte i sofaen lørdag ettermiddag med fjernkontroll og pils. Altså mindre familiemoro, mindre bevegelse, og fri tilgang til hjemmealkohol under hele arrangementet. Jeg klarer ikke å se hvordan dette kan være bedre enn å ta to pils på kamp!
     
  • I neste instans betyr færre tilskuere lavere inntekter, noe som allerede er en farlig realitet for de fleste idretter. Javel, kan man si – hva så? Kan ikke idrettslagene og -utøverne bare få mindre penger, da, eller få seg noen sponsorer eller någe?

Nei. Uten tilskuere forsvinner også sponsorene, og hele idretten er truet. Ja, vi snakker om konkurser, om manglende toppidrett over hele fjøla. Forsvinner topplagene, blir det mindre interesse, mindre rekruttering og mindre penger til baner, trening og arrangement. Idrettsklubber og -lag må ha penger også for å drive barne- og ungdomsarbeid!

GI FOLK EI FLASKE, så idretten overlever? Per Inge Torkelsen hadde vel ikke akkurat dette i tankene. Og innspill som mitt kan virke irriterende, urovekkende og absurd for mange. Men verden har forandret seg, og den snur ikke nå. Fjernsynet er kommet for å bli. Den samme garantien har vi dessverre ikke for idretter som trenger folk på tribunene.

Så selv om vi skulle ønske – i en ideell verden – at vi kunne si nei til alkohol på idrettsarrangement og likevel være sikre på at idretten overlever, så er det ikke slik.

OG NÅR VI ER INNE PÅ ideelle situasjoner: Pengespill forårsaker både avhengighet, økonomiske problemer og familieproblemer, og de er strengt regulert i Norge. Likevel driver selveste staten Norsk Tipping. Vi tolererer og unnskylder dette for det første fordi alternativet er verre, ut fra en oppfatning at folk bare vil finne andre spill-leverandører isteden hvis vi fjernet tippingen. I tillegg forsvarer vi Norsk Tipping med at overskuddet fra spillingen går til blant annet barne- og ungdomsarbeid, særlig innen idrett.

Noen ganger må vi droppe idealene og forholde oss til virkeligheten, selv om vi helst skulle sett det annerledes.

(Ingebjørg S. Folgerø er styremedlem i Viking ASA, men uttrykker her sitt eget, personlige syn.)

Les også

Siste fra Meninger

Siste nytt

Siste 100 saker