Kong Olav ble født i Storbritannia i 1903 og døde i 1991. Opprinnelig het han Alexander Edward Christian Fredrik, men da hans far ble valgt til norsk konge i 1905, ble han kronprins og fikk navnet Olav. Han var Norges konge fra 1957 til 1991.

Det var først og fremst kong Olavs varme, folkelige stil som gjorde ham så umåtelig populær. Han var også kjent som en fremragende idrettsmann. Han likte å møte vanlige folk, og etter hans død i 1991 ble hele Slottsplassen i Oslo forvandlet til et eneste stort lyshav. For flere generasjoner av nordmann var han blitt Folkekongen.

Gerhardsen og Bye

De fem finalistene som konkurrerte om å bli århundrets nordmann, var foruten kong Olav sangeren, forfatteren og journalisten Erik Bye, velferdsstatens far Einar Gerhardsen, oppdageren Thor Heyerdahl og homoaktivisten Kim Friele.

Gerhardsen fikk 24 prosent av stemmene og kom på andreplass, mens Erik Bye fikk 15 prosent av stemmene og endte på en tredjeplass.

600 kandidater

For et drøyt år siden begynte prosessen som har ledet fram til kåringen av kong Olav som århundrets nordmann. Alle norske personer som hadde vært i live mellom 1905 og 2005 var i utgangspunktet kvalifisert til å være med. I alt 600 personer ble nominert.

Deretter plukket Store Norske-komiteen ut de 50 kandidatene de mente var best kvalifisert til tittelen århundrets nordmann. Før sommeren ble feltet tynnet ut til ti semifinalister ut fra folkets stemmer, og i går ble de fem mest populære kandidatene sendt videre til kveldens finale.