Hågensen-saken: Stor fare for gjentakelse

Det er stor fare for at den 26 år gamle mannen som er tiltalt for å ha tent på huset til LO-leder Yngve Hågensen, kan gjøre noe lignende igjen, mener professor Christopher Gillberg ved Universitetet i Göteborg.

Onsdag stod 26-åringen tiltalt for grovt skadeverk i Indre Follo herredsrett. 26-åringen erkjente under rettssaken at han 4. april i år brøt seg inn og tente på huset til LO-leder Yngve Hågensen i Ski. 26-åringen har diagnosen aspergers syndrom, noe som innebærer at han er en såkalt høytfungerende autist. Han er erklært ikke strafferettslig tilregnelig av de rettspsykiatrisk sakkyndige. Påtalemyndigheten vil derfor legge ned påstand om sikring for mannen. Aktor, politiadvokat Sven Arild Damslora, ved Follo politidistrikt tar forbehold om å nedlegge påstand om inntil ti års sikring av 26-åringen.

For at han skal kunne ilegges sikring, må det være fare for nye lovbrudd. Et av de sentrale spørsmålene i rettssaken er derfor om det er fare for at 26-åringen kan komme til å gjenta lignende handlinger i framtiden.

Høy risiko Psykiatriprofessor Christopher Gillberg ved Universitetet i Göteborg har gjennomgått rapporten fra de to rettspsykiatrisk sakkyndige i saken, psykiater Bjørn Gunby og spesialist i klinisk psykologi, Knut Engan. I retten onsdag sa Gillberg at han vurderer faren for at 26-åringen kan få et tilbakefall som stor.

Les også

Siste fra Norge

Siste nytt

Siste 100 saker