• FOTO: Scanpix

Hva med en gris under juletreet

Gamle bestemødre, griser, minehunder eller hva med en liten hønseflokk? Det er ingen grenser for hva man kan gi bort av alternative julegaver i år.

Tilbudet av etiske og alternative gaver man kan gi bort til jul, har aldri vært større. Alle nødhjelpsorganisasjoner med respekt for seg selv har et rikholdig utvalg av ulike artikler man kan sponse direkte. Det skapte overskrifter første gangen det var mulig å gi bort en geit i gave, men nå er ulike husdyr helt vanlig.Samlet alle

I organisasjonen Grønn Hverdag har de samlet de fleste gode formål på samme sted. Nettsiden etiskforbruk.no gir en nyttig oversikt over årets mange valgmuligheter enten det gjelder bistand, etisk og rettferdig handel eller miljøsaker.


- Tilbudet er stort og variert. Det er ikke alltid like lett å treffe de gode valgene, enten det dreier seg om miljø, klima eller fattigdom i den tredje verden, så derfor har vi laget en liten oversikt, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag til NTB.

På nettsiden kan den som føler at julen ikke bare hører det tøylesløse forbruket til, skaffe seg oversikt over de mange valgmulighetene og følge lenkene rett til tilbyderne.

Kommer fram

Det er nesten ingen grenser for hva som kan kjøpes. I UNICEF er det mulig å kjøpe en Toyota Landcruiser firehjulstrekker til 159.481 kroner. Det er for øvrig langt under den summen en slik bil koster hos den norske importøren.


- Alle gavene som folk kjøper fra oss befinner seg faktisk på et lager i København og blir sendt direkte ut derfra, forteller generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF til NTB.

Unicef garanterer at den gaven som du betaler for, kommer fram til den rette mottakeren. Den verdensomspennende organisasjonen har mange gode saker å slåss for, men Fløgstad ivrer likevel mest for prosjektet hvor målet er å gi kontantstøtte til en bestemor i Afrika.

- Mer enn tolv millioner barn har mistet begge foreldrene på grunn av hiv eller aids. Disse bestemødrene er ofte den eneste familien disse barna har igjen, sier Fløgstad.

Hun peker også på hvor effektfullt og viktig et enkelt myggnett er for de millioner av barn som trues av malaria

Miljø og bistand

Dersom giveren har lyst til å gi i både pose og sekk har Kirkens Nødhjelp slått sammen u-hjelp med miljøsak og har i sitt vareutvalg såkalte «klimagaver». Dette er såkorn, flomsikre hus, planter som brukes til biodiesel og møkkovner. Sistnevnte fører til at brukerne behøver mindre ved for å tilberede mat, noe som kan redusere omfanget avskoging i kriseområder.


Tone Granaas i Grønn Hverdag mener det viktigste er å gjøre noe.

- Dersom du har lyst til å gi bort en geit, så er det bra. Jeg tror det viktig å tenke bærekraft og det betyr både miljø, økonomi og sosiale forhold, sier hun.

- Gi tid

Hun oppfordrer også folk til å tenke alternativt når det gjelder hvilke gaver vi gir til hverandre på julaften. Det kan være viktigere å gi tid og opplevelser enn å fylle tilværelsen med en mengde nye ting vi kanskje ikke behøver.


- Gi av tid og gå på teater, idrettsarrangementer eller konserter. Det er også gode miljøvennlige julegaver, sier Granaas.

Les også

Siste fra Norge

ETISKE JULEGAVER

De fleste hjelpeorganisasjoner tilbyr ulike former for julegaver i 2008. De mest kjente er:

* UNICEF (myggnetting, bestemødre, medisiner, mat, biler, motorsykler).

* Røde Kors – (nødhjelp, helse, men også hjelp til trengende i Norge).

* Norsk folkehjelp (fjerning av klasebomber, tren en minehund, minefri skolevei).

* Kirkens Bymisjon (til hjelp i Norge).

* Flyktninghjelpen (satser tungt på geiter i år. Men også skolepulter og skolebøker og mange andre saker).

Relaterte bilder

FOTO: Scanpix

FOTO: Scanpix

FOTO: Scanpix

Siste nytt

Siste 100 saker