Mange muligheter for Norge i Slovakia

Nordmenn og slovakere har mye til felles, men vet likevel lite om hverandre. Denne uka skal kongeparet på statsbesøk til den unge republikken der de elsker friluftsliv og Bjørnstjerne Bjørnson.

- Før jeg kom til Norge trodde jeg vi var mer forskjellige. Men mentaliteten og karaktertrekkene hos slovaker og nordmenn er egentlig påfallende like, til tross for geografisk avstand, sier Slovakias ambassadør Dusan Rozbora til NTB.

Han er tilbake i hjemlandet for å delta under det norske statsbesøket til uka.

- Slovakere er som nordmenn: Veldig hyggelige og jordnære mennesker, og så er vi litt sære og stolte også. Politisk er det ingen problemer mellom landene. Som små land i Europa har vi mye å vinne på økonomisk samarbeid. Dette besøket vil åpne muligheter, sier Rozbora.Feirer Bjørnson

Under sitt tre dager lange besøk i hovedstaden Bratislava og den historiske byen Banská Stiavnica har kongeparet et tettpakket program med kultur, folkeliv, historie, politikk og forretninger.

Etter planen skal kong Harald og dronning Sonja delta ved åpningen av en utstilling til minne om Bjørnstjerne Bjørnson på Bratislava Slott onsdag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og artist Herborg Kråkevik står også på deltakerlisten. Bakgrunnen er at det er 100 år siden dikteren og frihetskjemperens død. I sine siste år engasjerte Bjørnson seg sterkt i slovakenes kamp for å få beholde sitt morsmål, på en tid da Habsburg-monarkiet kun tillot ungarsk som språk i skolen.

Bjørnsons kamp for slovakenes selvbestemmelsesrett og nasjonalfølelse er ikke glemt, og flere steder i Slovakia finnes det gater og plasser oppkalt etter ham.Utvidet samarbeid

I tillegg til kongeparet og representanter for regjeringen kommer mer enn 70 forretningsfolk fra Norge til Slovakia.

- I dag er vi både partnere i europeisk sammenheng og i allianse med hverandre i NATO. Vi er relativt like store land i folketall, vi ser på framtiden med optimisme og som folkeferd deler vi noen erfaringer. Samtidig er vi to folk som vet lite om hverandre, og det er viktig at vi oppdager hverandre i større grad for å se de mulighetene som helt klart ligger der til framtidig samarbeid, sier seniorrådgiver Tore Tanum i Utenriksdepartementet.

Noen har allerede sett mulighetene. Tauprodusenten Timm er snart 240 år og har flyttet produksjonen til Slovakia, der de har 110 ansatte. Også Norsk Hydro, Det Norske Veritas, Jotun, Kongsberg Automotive og Jøtul står på lista over selskaper som er representert i landet.Legestudenter

En annen gruppe nordmenn som trekker mot Slovakia, er studenter, de fleste av dem medisinstudenter. Per Torgeir Årdahl fra Tønsberg er økonomiansvarlig for ANSA i Slovakia og studerer i byen Martin på fjerde året, sammen med rundt 280 andre fra Norge.

- Jeg anbefaler det på det sterkeste. Her bor vi mellom høye fjell, nær naturen og forsvinner ikke i noen storbyjungel. Mitt inntrykk er at de fleste som kommer fra Norge for å studere her trives veldig godt, sier han.

- I studentmiljøet blir det lett til at de norske holder seg med sine egne. Men når vi er ute er det tydelig at både slovaker og nordmenn godt kan tenke seg å ta kontakt, men begge er litt avventende. Sånn sett er vi litt like, sier Årdahl.

Han ønsker oppmerksomhet rundt Slovakia velkommen, for nordmenn flest vet lite om landet han studerer i:

- Når jeg er hjemme i Norge får jeg gjerne spørsmål om hvordan det går i Slovenia, ler han.

Les også

Siste fra Norge

Siste nytt

Siste 100 saker