Vitne «glemte alt» i Orderud-saken

Aktor måtte ha hjelp fra lagmannen til å takle et vanskelig vitne i Orderud-saken mandag.

Lillestrøm: Vitnet Remi Marents, som ifølge andre vitner i saken blant annet skal ha overtatt en pistol fra våpentyveriet i Molde, startet med å besvare alle spørsmål fra aktor med «Dette vil jeg ikke svare på, fordi det kan skade min borgerlige aktelse».

I tillegg hadde Marents glemt alt han har forklart til politiet, og generelt alle forhold knyttet til de fire tiltalte i Orderud-saken. Han husket heller ikke om han har møtt tiltalte Kristin Kirkemo Haukeland.

- Jeg står her mot min vilje og har levert et sju siders notat om hvorfor jeg burde slippe å vitne, men dette er avvist av retten, sa Marents.

Aktor måtte be lagmann Odd Jarl Pedersen om hjelp til å gjøre vitnet oppmerksom på hans plikter.

- Du kan ikke velge hva du vil huske og hva du vil glemme, sa lagmannen.

Aktor leste opp fra vitnets kompromitterende politiforklaringer, men Marents husket ikke at de var avgitt.

En venninne har i dagboken sin omtalt ham som en som «vet løsningen på Norges mest berømte mord».

Det eneste vitnet konkret uttalte seg om i Eidsivating lagmannsrett, var at hans hukommelsestap ikke skyldtes at han var blitt truet.

Ikke noe spesielt
Flere vitner fortalte i retten mandag at de ikke hadde merket noe spesielt ved Veronica Orderud eller Kristin Kirkemo Haukeland i pinsen 1999.

Ettermiddagen før drapsnatten ringte en kvinne til Veronica Orderud for å høre om hun kunne hjelpe henne med å finne et sted hun kunne plassere hunden sin i sommerferien.

- Jeg har hatt mange telefonsamtaler med Veronica tidligere. Det var ingenting spesielt ved henne denne dagen. Jeg har tenkt mye på det senere, sa kvinnen fra vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett mandag.

Spekemat
Senere fortalte et annet vitne at hun var blitt oppringt av Kristin Kirkemo Haukeland dagen etter at trippeldrapet ble begått på Orderud gård. Kvinnen spurte da om ikke Kirkemo Haukeland ville komme på besøk og spise spekemat og rømmegrøt. Det ble da snakk om drapene.

- Hun virket uforstående. Hun sa hun ikke kjente til saken, sa vitnet i retten.

Les også

Siste fra Norge

Siste nytt

Siste 100 saker