Hvor går grensa for hva russen kan foreta seg? På en åpen Facebook-side har en russegjeng i Stavanger lagt ut bilder og film av «spøken» med tre jenter i andre klasse på en videregående skole i Stavanger.

Materialet viser at de 17 år gamle jentene blir tapet fast til en benk i Sørmarka med gaffateip. "Kidnappingen" skjedde tirsdag ettermiddag. De tre jentene trodde de skulle på trening da de ble kidnappet av ti russegutter i to russebiller.

I løpet av de neste minuttene blir de dynket med egg, majones, ketchup og mel. Seansen er preget av at russegutta ler og fryder seg. Jentene ler, hyler og roper «au, au, au» om hverandre.

- Kjenner hverandre godt

Aftenbladet.no har snakket med to av jentene som ble teipet fast til benken, og én av guttene som utførte handlingene. De stiller seg totalt uforstående til at saken eventuelt skal politietterforskes.

- Jeg syns det bare var litt løye. Vi kjenner de som gjorde det veldig godt, sier én av jentene, som er 17 år, og går i andre klasse på videregående.

Grunnen til at de ble «kidnappet» var at de sto på en såkalt «terrorliste», som russen på skolen holder seg med. På den står personer som «de skal ta» - vel og merke «på løye».

- Politiet bør ikke bry seg

- Jeg syns ikke politiet skal bry seg med dette. Det var bare løye. De passet på og spurte om det gjorde vondt. Ingenting ble ødelagt. Etter at de stakk, var vi bare noen minutter alene. Etterpå kjørte de oss hjem.

- Så det verste var, slik du ser det, at dere måtte vaske håret og tøyet etterpå?

- Ja, men det gikk ut med en gang. Det gikk helt fint, dette, sier jenta.

En annen jente ønsker ikke å bli intervjuet, men bekrefter i hovedtrekk det samme. Dette var frivillig og «bare løye». De kjenner russeguttene godt.

- Fortsatt gode venner

- Dette var jo bare tull, det syns både vi og jentene, sier en av russeguttene som sto bak hendelsen. Han er oppbrakt over at politiet vurderer etterforskning.

- Vi tok de gjerne litt skikkelig. Men det var bare vanlige dagligvarer vi smurte de inn med. Ikke noe ekkelt. Det var egg, majones, mel og så videre. Det ser ganske sykt ut når du heller en pakke mel over noen. Men det er jo bare mel. Vi kjørte litt vekk, men kom raskt tilbake og hentet dem og kjørte de hjem. Det var gjerne litt over streken. Men ingen fikk noe vondt. Og vi er fortsatt gode venner, sier han.

Han kan fortelle at deres skole har cirka 12 personer på sin «terrorliste». To av dem fikk altså gjennomgå under seansen i Sørmarka. Ei ble bare med i dragsuget.

- Jentene hadde mye egg og mel i ansiktet da dere forlot dem. Det var ingen fare for at noen f.eks. kunne blitt kvalt?

- Nei, nei. Vi hadde full kontroll. Og vi var edru, sier gutten.

Jenta som lar seg intervjue understreker også at hun aldri følte at situasjonen var farlig.

Den ene jenta har bedt Aftenbladet.no la være å publisere bilder av henne, fra den åpne Facebook-sida. Den har som kjent vært åpen, og ble kjent for svært mange i løpet av dagen i dag, torsdag - sågar politiet. Torsdag, ettermiddag, ble siden stengt.

Langt over grensen

Politiet har selv sett videoen av russen som kidnapper og teiper jentene fast til en benk. De ser svært alvorlig på hendelsen.

- Det som skjer på denne videoen er langt over grensen for hva som er akseptabelt. Vi kommer til å følge denne saken opp og har satt i gang etterforskning på eget initiativ. Vi har hatt samtaler med jurister og fått dette vurdert. Det er langt over grensen, sier leder for etterforskningsseksjonen, Kristian Johansen.

Jentene forteller om flere forbipasserende som gikk rett forbi uten å spørre om de trengte hjelp. 

Ironisk nok var det en sivil politimann som hjalp de fastteipede jentene i Sørmarka med å komme seg løs. Han pratet med jentene og oppfattet ikke at jentene selv syntes dette var morsomt. Politiet ønsker nå å snakke med jentene.

- Jentene sier selv at de synes dette var morsomt. Endrer dette noe?

- Det negative med disse sakene er at de ofte kjenner hverandre og ikke tør å anmelde saken. Etterforskningen vil vise om jentene syntes dette var morsomt eller ikke, sier leder for ordensseksjonen, Jane Kristine Bakken.

Kan bli straffereaksjon

Politiet ser saken som kidnapping og frihetsberøvelse og mener at russen har fått mange advarsler på at slike ting vil få konsekvenser.

- Kidnapping er ikke akseptabelt. Det kommer til et punkt hvor det ikke er morsomt lenger. Hvis de hadde blitt liggende der teipet fast med hodet opp ned over tid kunne dette blitt veldig alvorlig, sier Johansen.

Hva konsekvensen for guttene blir, er ikke avgjort ennå.

- Det kan bli en straffereaksjon. Det må vi se. Vi vet hvem de fleste guttene er, og vi kommer til å avhøre de. Nå er vi interessert i å høre om andre jenter har opplevd noe lignende, sier Johansen.

Johansen forteller at utgangspunktet i slike saker er at de fornærmede må anmelde saken selv. I dette tilfellet vil etterforsker politiet på eget initiativ.

- Det er ikke alle som har fått med seg grensene, og vi blir nødt til å sette grensene for hva som er akseptabelt, sier Johansen.