- Her kommer jeg til å sitte og male som en gal, sier Stian Heimlund Skjæveland og kikker fornøyd utover sjøen.

Det siste året har han brukt på å innrede det gamle båtverkstedet på familiens eiendom. Her ble det bygget 13 gavlebåter og robåter. Veggene, som vinden ulte gjennom når det blåste kuling, er blitt plaget og malt hvite. Taket er jekket opp. Golvet har fått varmekabler og grå fliser.

- Båtbyggeren sto på sagmuggen og frøys. Tidene forandrer seg.

Fredag kveld åpnes Galleri Skjæveland med separatutstillingen «Under solen», kunstnerens nyeste verk. 27 malerier av landskaper, portretter, figurer og stilleben i olje står foreløpig på gulvet. Det er ikke klart hvilke som får plass på veggen. Alle er til salgs.

Stian Heimlund Skjæveland er 34 år og har drevet profesjonelt som kunstner i 13 av dem. Han er innkjøpt av private samlere og bedrifter og regnes som en av de mest lovende i Norge innenfor den figurative tradisjonen.

- Salget?

- Jeg begynte som 21-åring. Hadde ikke klart meg uten familien og strøjobber opp gjennom årene. Men de siste årene har jeg levd av å male. Jeg kjører en gammel Volvo Amazon som far min har restaurert og bor med samboer i generasjonsbolig. Prisnivået er på vei oppover. Det er kjekt når folk kjøper bildene mine, men penger er ikke alt.

Når høststormene kommer vil bølgene dundre i veggene, sjøspruten stå over taket. Når det ikke er utstillinger skal faren restaurere båter i galleriet. I andre etasje har kunstneren rammeverksted og atelier.

- Jeg inspireres av de gamle mesterne Leonardo, Caravaggio, Rembrandt og Lars Hertervig. Er opptatt av horisontlinjen, geometri, komposisjon, kontrasten mellom lys og skygge. Filosoferer og skriver mye mens jeg maler. Begynner å finne min stil.

Samboer, barn og hjemstedet knytter Stian Skjæveland til Jørpeland.

- Heldigvis finnes internett. Jeg er blitt forespurt om å stille ut i Barcelona, New York, Miami og Toronto etter at kunsthandlere har sett bildene mine på www.sheim.com.

En høy og røslig kar står plutselig i døra. Det er naboen som trenger hjelp med brygga.

- Kan du være med og bære tre stokker for meg, spør han.

Maleren må la penselen ligge litt til.