Kiropraktor kan skrive sykemelding

Nå kan manuellterapeuter og kiropraktorer gi sykemelding for inntil åtte uker. Rogaland Legeforening er skeptiske til å spre sykemeldinger på flere grupper.

HELSE: Det var lang kø på telefonen da Aftenbladet ringte til Køhler legesenter for å snakke med Ivar Halvorsen, som er leder i Rogaland Legeforening. Nå håper flere kiropraktorer og manuellterapeuter at en ny ordning skal bidra til å redusere ventetiden.

Fra nyttår har Stortinget bestemt at kiropraktorer og fysioterapeuter med videreutdanning i manuellterapi skal kunne sykemelde pasienter i inntil åtte uker på grunn av sykdom eller skade som har direkte sammenheng med muskel- og skjelettsystemet.

Trygderefusjon
Manuellterapeut Anne Torkelsen ved Forus Fysikalske Institutt mener at ordningen vil gjøre hverdagen lettere for pasienter. Samtidig er hun opptatt av et godt samarbeid med fastlegene i mer kompliserte tilfeller.

- Jeg tror ikke det blir så veldig mange sykemeldinger. Målet er å få folk tilbake i jobb så fort som mulig, sier Torkelsen.

Ordningen gjør det mulig for manuellterapeuter å henvise til radiologiske undersøkelser for trygdens regning slik lege, tannlege og kiropraktor kan. Det gir også pasienten rett på trygderefusjon for behandling hos kiropraktor og manuellterapeut uten at det må foreligge henvisning fra lege. I tillegg kan manuellterapeut og kiropraktor henvise til undersøkelse og behandling hos fysioterapeut med rett til trygderefusjon.

Kiropraktor Jan Rune Austad ved Solaklinikken mener ordningen vil føre til mer aktiv og effektiv behandling i sykemeldingsperioden.

- Dette betyr mest for pasienter og bedrifter. Det vil gi mulighet for korte sykemeldinger der vi kan holde følge med pasientene og få dem raskere tilbake i jobb, mener Austad.

Høyre-politiker og kiropraktor Kristen Høyer Mathiassen har kjempet for en slik ordning lenge og mener den er et stort framskritt.

- Som kiropraktor er jeg mest opptatt av det praktiske håndverket med å hjelpe pasienter, men noen ganger sier det stopp, og da er det praktisk at vi har mulighet til å sykemelde pasienter for kortere perioder. Muskel- og skjelettplager koster samfunnet veldig mye, og derfor er jeg svært spent på om dette kan gi bedre resultater, sier Høyer Mathiassen.

- Ikke start for tidlig
Rogaland Legeforening er skeptiske til å spre sykemeldinger på for mange hender, men ser at det kan være en fordel for pasientene i de mest kurante sakene.

- Generelt tror vi det er dumt å spre det å sykemelde folk på flere grupper. I enkelte tilfeller er det en nokså kurant sak å sykemelde folk, for eksempel i forbindelse med brudd. Men det spiller også en rolle hvilken jobb det er, og hvilken person det er. Noen må skyves tilbake i jobb, mens andre må holdes tilbake. I den forbindelse drar fastlegen fordel av å kjenne pasienten. Men i de korte, mest kurante sykemeldingene ser vi at det kan være en fordel å løse det på en praktisk måte for pasientene, sier Ivar Halvorsen i Rogaland Legeforening.

Han understreker samtidig at folk bør vente 1-2 uker på naturen for å se om de blir bedre før de starter med manipulasjonsbehandling hos kiropraktor eller manuellterapeut. Det er en felles anbefaling fra Nasjonalt ryggnettverk.

- Å gå for tidlig til behandling, er bare dyrt og ikke nødvendigvis lurt, mener Halvorsen.Les også

Siste fra Lokalt

Manuellterapi

MUSKEL: Manuellterapeuter har spesialisert seg på muskel- og skjelettsystemet.

ANTALL: Det er rundt 260 manuellterapeuter i Norge (12 i Rogaland).

UTDANNING: 7 år inkludert utdanning i fysioterapi, praksis og to års masterstudium i manuellterapi.

Siste nytt

Siste 100 saker